ZGT, 31 oktober 2019 15:51

ZGT staat stil bij psoriasis

Ieder jaar wordt er eind oktober extra aandacht gevraagd voor psoriasis, waarvan ongeveer 350.000 mensen in Nederland deze aandoening hebben. Ook op de poliklinieken dermatologie van locaties Almelo en Hengelo staan we deze week stil bij psoriasis. Hier delen we pakketjes uit met bodylotions en informatie over de aandoening.

 

Wat is psoriasis?

Psoriasis ontstaat als het immuunsysteem van je lichaam verkeerde signalen naar de huid zendt, waardoor deze vier keer sneller dan normaal cellen aanmaakt. De groeicyclus van huidcellen duurt normaal gesproken 25 tot 30 dagen, bij psoriasispatiënten duurt dit slechts 4 tot 6 dagen. De aandoening wordt gekenmerkt door opstoten van rode, schilferige vlekken, jeuk, pijn, nagelafwijkingen, huiduitdroging en/of pijnlijke gewrichten.

 

Behandelingen

In tegenstelling tot wat velen denken, is het niet besmettelijk. Verder heeft de aandoening een genetische aanleg. Psoriasis is niet te genezen, maar de symptomen zijn wel te behandelen. Manieren om de symptomen van psoriasis te behandelen zijn bijvoorbeeld met zalven, lichttherapie, tabletten of met zogeheten biologicals.

Ook werd dermatoloog David Njoo door RTV Oost geïnterviewd over de behandeling van psoriasis. Deze is hier terug te zien.

 

Daarnaast hebben we een infographic ontwikkeld met informatie over psoriasis