ZGT, 1 mei 2019 09:32

ZGT Uitgelicht: “Fijn om de zorg voor kinderen met een hartaandoening dichtbij huis te kunnen bieden“

Jorieke Zoet-Verheul

 

Met meer dan 3000 collega’s zetten we ons iedere dag in voor onze patiënten. Ieder op zijn of haar eigen gebied, vanuit zijn of haar eigen expertise. In ons ziekenhuis gebeurt ontzettend veel. Bijna teveel om op te noemen. In deze rubriek richten we daarom de ‘schijnwerpers’ op een afdeling, collega of initiatief in het bijzonder. In deze editie vertelt Jorieke Zoet–Verheul over haar werk als kinderarts met aandachtsgebied kindercardiologie.

 

Ze wil dit jaar haar Cardex opleiding afronden. Jorieke Zoet-Verheul, een van de weinige kinderartsen in Nederland met aandachtsgebied kindercardiologie. Aan het eind van haar opleiding tot kinderarts koos ze voor dit aandachtsgebied, waarvoor ze een dag per week naar het UMCG in Groningen gaat.

 

Jorieke: “Ik werk met baby’s, kinderen en pubers. Elke dag is anders, elk kind is anders en elke ouder is anders. Kinderen zijn eerlijk en puur. Je krijgt direct terug wat er is. Niet alleen de kinderen, maar ook het contact met de ouders maakt mijn werk zo bijzonder. Ouders vertrouwen toch hun kostbaarste bezit aan je toe. En ik werk veel samen met andere specialismen. Dat maakt mijn werk zo divers en mooi.”

Niet gelijk gerustgesteld

“Hartgeruisen bij kinderen zijn meestal onschuldig. Maar het gaat wel om het hart. Als ik aan ouders vertel dat het onschuldig is, is hun zorg natuurlijk niet gelijk weg. Het gaat nu eenmaal niet om de grote teen van hun kind. Het rustig en duidelijk uitleggen aan de ouders vind ik heel belangrijk. Om dit goed te kunnen doen, neem ik daar altijd voldoende tijd voor.”

Diagnostiek en follow-up in de regio

In Nederland zijn niet veel kinderartsen met Cardex registratie werkzaam. In de regio Twente is het zelfs uniek. Het maken van een hartfilm en echo kan allemaal in ZGT. Jorieke vervolgt: “De echo’s maak ik samen met hartfunctielaborant Rob Harleman. Tijdens een gezamenlijk echospreekuur krijgen kinderen achter elkaar een hartfilmpje, lichamelijk onderzoek en een echo. Aansluitend bespreek ik de bevindingen met de ouders en hun kind.”

 

“Voor ouders is dat heel fijn. Ik hoor vaak ‘wat fijn dat het hier kon’ of ‘wat doen jullie het leuk als team’. Ouders geven regelmatig aan dat de sfeer tijdens de onderzoeken heel prettig is. De kinderen merken vaak niet eens dat er een onderzoek gedaan wordt. We zingen wat af op zo’n dag. Alle kinderliedjes komen langs. Ook is het prettig dat de kinderen en hun ouders een vaste kinderarts als aanspreekpunt hebben. De lijntjes met de kindercardiologen van het UMCG zijn erg kort. Viermaal per jaar komt kindercardioloog dr. W. Vanagt vanuit Groningen naar ZGT. En mocht het nodig zijn, dan kunnen kinderen voor extra expertise of een operatie naar Groningen.”

 

“Ik werk nu ruim een jaar in ZGT en het bevalt mij heel goed. Het is een groot ziekenhuis. Heel divers ook. Voor een kinderarts is dat heel uitdagend. Ik werk prettig samen met andere disciplines en de sfeer is goed. Als je tijdens een nachtdienst een specialist van een ander discipline nodig hebt, staat hij of zij direct voor je klaar. Mensen zijn heel betrokken en willen altijd goede zorg leveren.”

Grote impact

Op de vraag of ze haar werk kan loslaten antwoordt de kinderarts: “misschien gek, maar ik slaap gelukkig altijd goed. Ik ben zelf moeder van twee jongens. De jongste is zeven maanden en de oudste drie jaar. Ik kan me goed inleven in de ouders en weet dat een ziek kind impact heeft op het hele gezin. Als ik naar huis ga en weet dat ik goede zorg heb verleend, kan ik het bijna altijd loslaten.”

“Als specialist doe je wat je moet doen. En dat is goede zorg verlenen. Dat kan ook betekenen dat ik even niet die lieve dokter ben. Bijvoorbeeld als er een infuus geprikt moet worden. Soms moet je dan een hand vasthouden en prikken. Gelukkig zijn de ouders er daarna voor het kind. Zij doen dan wat zij horen te doen: er zijn om te troosten en liefde te geven.”

“Ik ben positief ingesteld en probeer altijd om overal iets goeds uit te halen. Als een kind met de ambulance moet, dan zorg ik dat de ouders er bij zijn. Waar ik invloed op heb, wil ik ook beïnvloeden. Net even wat extra’s kunnen doen. Daar krijg ik energie van!”