Verpleegkundigen lopen in de gang

ZGT Uitgelicht: Huidzorgspreekuur vergroot zelfredzaamheid patiënten

Yvonne links & Leontien rechts

 

Een rode, gespannen, warme, gezwollen, schilferende en erg jeukende huid. Veel patiënten met eczeem en psoriasis hebben hier dagelijks last van. 1,2 miljoen Nederlanders hebben een huidaandoening. Eczeem en psoriasis zijn twee van de meest voorkomende huidziekten. Huidaandoeningen komen op alle leeftijden voor. Van baby tot hoogbejaarde. Vaak is het voor iedereen zichtbaar. Het heeft een grote impact en kan het zelfvertrouwen van iemand schaden.

 

In de huisartsenpraktijk komen dagelijks patiënten met eczeem en psoriasis. De huisarts behandelt vaak zelf, maar soms is zorg nodig van een huidverpleegkundige of dermatoloog.

Best passende zorg

Leontien de Graaf, dermatoloog: “Eczeem is een hardnekkige ontstekingsziekte van de huid, die steeds kan opvlammen. Hierbij is een goede begeleiding door een gespecialiseerd verpleegkundige een belangrijk onderdeel van de behandeling. Door duidelijke uitleg en ondersteuning leert de patiënt zijn of haar ziekte beter onder controle te krijgen en te houden.

Het belang van de patiënt staat voorop. Om te bepalen bij welke behandeling de patiënt het meest gebaat is, werken wij samen met de huisarts en de huidverpleegkundige. Welke zorg past het best? En op welke plek kan de zorg het beste worden gegeven.” Daarom maakten de afdeling dermatologie van ZGT en Carintreggeland, in nauwe samenwerking met elkaar, het huidzorgspreekuur mogelijk.

Huidzorgspreekuur: de brug tussen de dermatoloog en de huisarts

Zowel huisartsen als dermatologen kunnen patiënten naar het huidzorgspreekuur verwijzen. Maar de verwijzer is en blijft hoofdbehandelaar. En schrijft de te gebruiken zalven voor.

Tijdens dit spreekuur geven de huidzorgverpleegkundigen, met specifieke kennis op gebied van eczeem en psoriasis, voorlichting, zalfinstructie en begeleiding. Zij helpen patiënten om de zelfredzaamheid rondom de aandoening te verhogen. Leren hen hoe ze de symptomen vroegtijdig kunnen herkennen, wat uitlokkende factoren zijn en hoe verergering van de klachten voorkomen kan worden. Het spreekuur wordt gehouden in één van de Carintreggeland Huizen: Backenhagen in Hengelo.

No-go voor schuimende en geurende producten

Het spreekuur wordt gehouden door drie huidzorgverpleegkundigen van Carintreggeland. Yvonne Braakhuis is een van hen. Zij werkt nauw samen met de dermatologen van ZGT en vertelt graag meer over het spreekuur: “Een afspraak duurt gemiddeld ruim een uur. We nemen de tijd voor een gesprek en bieden een luisterend oor. We geven voorlichting en we herhalen veel. Met de patiënt bespreken we wat hij kan doen om opvlamming te voorkomen. Veel patiënten hebben er namelijk baat bij als ze zich houden aan bepaalde leefregels. Dat betekent dat ze niet te vaak en zo kort mogelijk onder de douche of in bad gaan. Warm douchen, geparfumeerde bad- en douche producten en zeep worden afgeraden. Het gebruik van producten die schuimen en lekker ruiken is dus een no-go.”

Gaan voor de brede aanpak

Yvonne vervolgt: “Samen met de patiënt kijken we naar factoren die de huidaandoening kunnen beïnvloeden. Zoals stress, kou of warmte. Daarnaast wordt de, door de verwijzer ingestelde, behandeling verder begeleid door middel van uitleg en zalfinstructie. Patiënten die naar het spreekuur zijn verwezen, worden drie maanden door ons begeleid. Daarna krijgt de verwijzer altijd een terugkoppeling. Wij hopen dan te kunnen melden dat de huidaandoening onder controle is. Of er wordt geadviseerd om de behandeling voort te zetten. De lijnen met de huisarts en de dermatoloog zijn kort. Als wij bij controles (binnen drie maanden) zien dat de behandeling niet het gewenste effect heeft, overleggen wij altijd direct met de verwijzer. Wij hebben dan telefonisch overleg of er wordt een spoedconsult aangevraagd en indien nodig een foto opgestuurd.”

Leontien: “Het is een prettige manier van samenwerken. Het werkt efficiënt en de patiënten zijn erg tevreden. De patiënt kan met zijn vragen makkelijk terecht bij de huidzorgverpleegkundige. De drempel is minder hoog. De psychosociale begeleiding en het bevorderen van de zelfredzaamheid van de patiënt vind ik een grote meerwaarde.”