ZGT, 18 juli 2019 10:08

ZGT-uitgelicht: “Op de intensive care werk je veel samen met andere disciplines”

Met meer dan 3000 collega’s zetten we ons iedere dag in voor onze patiënten. Ieder op zijn of haar eigen gebied, vanuit zijn of haar eigen expertise. In ons ziekenhuis gebeurt ontzettend veel. Bijna teveel om op te noemen. In deze rubriek richten we daarom de ‘schijnwerpers’ op een afdeling, collega of initiatief in het bijzonder. In deze editie het woord aan Harry Jurjens en Simon Boes, allebei (leerling) IC-verpleegkundige.

 

Als verpleegkundige op de intensive care (IC) lever je hoog complexe zorg aan patiënten die in levensbedreigende situaties verkeren. Dat vraagt om zorgverleners die willen uitblinken in hun vak. (Leerling) IC-verpleegkundigen Harry Jurjens en Simon Boes willen het beste uit zichzelf halen en vertellen graag over hun werk op de IC van ZGT.


Als Algemeen Militair Verpleegkundige bij Defensie verleende Harry jarenlang medische zorg aan militairen. Hij liep stage op de spoedeisende hulp (SEH) van ZGT en werkt er sinds 2015. Harry: “Op de SEH kwamen twee IC-verpleegkundigen werken vanwege de combi SEH-IC. Door de gesprekken en verhalen raakte ik erg geïnteresseerd. Vooral de combinatie SEH en IC trok mij aan.” In maart van dit jaar startte Harry met de anderhalf jaar durende opleiding IC-verpleegkundige. “Ik vind het heel boeiend. Hoe je de vitale functies kunt beïnvloeden met medicatie of de beademing bijvoorbeeld. Een klein beetje meer of minder kan al een groot effect hebben.”

 

Simon ging na het behalen van zijn HBO-Verpleegkunde diploma bij ZGT als verpleegkundige aan het werk op de afdeling 5 zuid (vaatchirurgie, gynaecologie en urologie). Na twee jaar vond hij het tijd voor een volgende stap. Zijn keuze om de opleiding IC- verpleegkundige te volgen bleek een zeer goede. Simon: “Op de IC werk je veel samen met andere disciplines. Ik heb het afgelopen jaar zo veel geleerd. Onder andere over techniek. Op deze afdeling heeft het vak veel diepgang. De begeleiding van de patiënt en familie is heel intensief. Het is spannend. En er is veel actie en dynamiek.”

Geoliede machine

“De lijnen zijn kort,“ vervolgt Simon. “We hebben direct contact met de intensivisten en werken iedere dag samen met fysiotherapeuten, diëtisten en andere specialismen. Je bent de spil die alles verbindt en coördineert. Leren delegeren is van cruciaal belang. Bij spoedgevallen werken we soms met twee of drie collega’s tegelijk bij een patiënt en moeten deze zo snel mogelijk ‘in beeld’ hebben. Er moeten soms vele zaken tegelijkertijd rondom een patiënt geregeld worden. Je leert prioriteiten stellen, coördineren en delegeren. Als het erop aan komt moet je er samen staan!“

“Je krijgt alle tijd om te leren”, vertelt Harry. ”Tijdens de opleiding word je negen maanden boven de bezetting ingepland. Je wordt als leerling goed begeleid en het leerproces wordt goed bewaakt. Iedere zes tot acht weken wordt er geëvalueerd. Op deze afdeling heb je echt de tijd voor de patiënt en de familie. Dat maakt het werk hier zo bijzonder. En de combinatie van diepgang op de IC en diversiteit op de SEH lijkt mij geweldig.”

 

Over de IC

De IC is eind 2016 geheel vernieuwd en bestaat uit zestien éénpersoonskamers die zijn voorzien van de modernste apparatuur. Beide verpleegkundigen vinden het een voorrecht om op deze ‘luxe’ afdeling te mogen werken. Omdat er alleen éénpersoonskamers zijn, zijn de prikkels voor de patiënt minimaal. Er heerst rust. De perfecte omgeving om uitstekende zorg te leveren. Simon: “Ik ben ook pas tevreden als ik die goede zorg heb geleverd. Mijn uiterste best gedaan heb. Wij maken veel mooie waardevolle momenten mee. We merken dat de familie het indrukwekkend vindt wat er allemaal op onze afdeling gebeurt. Ze hebben ontzag voor het werk wat wij doen, je voelt echt de waardering. En als de familie je dan voor de goede zorgen bedankt, sluit je de werkdag met een glimlach af.”