ZGT Uitgelicht: stressbestendige duizendpoten die luisteren met hun hart

afbeelding uitgelichtafbeeldinguitgelicht

Doortastend, snel kunnen schakelen, flexibel, stressbestendig en een kei in plannen en organiseren. Eigenschappen die je als doktersassistent op de spoedeisende hulp (SEH) zeker moet hebben. In ZGT is doktersassistent op de SEH een nieuwe functie. De rollen en taken van zowel de zorg- assistent, (medisch) secretaresse en receptiemedewerker komen in deze vernieuwde functie samen. Zowel voor als achter de schermen zijn de doktersassistenten het gezicht van de SEH.

Martin Leferink, unithoofd SEH: “Twee jaar geleden zijn we gestart met het leertraject. Zorg-assistenten mochten bepaalde taken niet meer uitvoeren. We zochten naar oplossingen waarbij onze medewerkers kunnen doen wat bij hen past en daarin kunnen doorgroeien. Alle zorgassistenten, (medisch) secretaresses en receptiemedewerkers van de SEH kregen de kans om de opleiding Doktersassistent (MBO-4) te volgen. ”Een uitgelezen kans die Marjoleine Ikink en Ina Nooteboom met beide handen hebben aangegrepen. En met succes! “Echt knap”, vervolgt Martin. Ga er maar aan staan. Al jaren niet meer in de schoolbanken gezeten en dan, twee jaar lang, naast je werk zo’n 20 uur per week studeren. En er vol voor gaan. Daar heb ik diep respect voor.”

Nieuwe rollen en taken

Ina werkt al 32 bij ZGT. Ze begon haar loopbaan als voedingsassistent. Vervolgde deze als zorg assistent en sinds een paar maanden is ze doktersassistent. “Als zorg- assistent verrichtte ik al taken bij de patiënt”, vertelt Ina. “Maar er kwamen veel taken bij. In het begin moest ik weer leren leren. Het was zeker niet makkelijk. Sommige secretariële taken vind ik nog steeds lastig. Maar we helpen en ondersteunen elkaar altijd daar waar het kan. Mijn achtergrond is anders dan iemand die jaren medisch secretaresse is geweest. Wij vullen er elkaar perfect aan. We zijn een hecht team.”

Veelzijdig

Marjoleine, al 29 jaar medisch secretaresse bij ZGT, vond de opleiding ook pittig. Marjoleine: Je moest veel stof leren. Zoals medische kennis, allerlei medisch-technische handelingen leren en ook algemene vakken, zoals Engels, rekenen en burgerschap. Martin, ons unithoofd, ondersteunde ons altijd. En het was de moeite waard. Mijn werk is nu zo afwisselend. Geen dag is hetzelfde. Als een patiënt van de brancard op een bed moet, bied ik een paar extra handen. Ik hou mijn ogen goed open: waar kan ik ondersteunen, welk materiaal is nodig? Het geeft zo veel voldoening om zelf initiatief te nemen, patiënten aandacht te geven en hen een luisterend oor te bieden.”

Lange adem

De doktersassistenten leerden en werkten onder regie en verantwoordelijkheid van de verpleegkundigen van de SEH. Na het behalen van hun diploma volgt er een junior-senior traject. Dit ondersteunt de doktersassistenten bij hun ontwikkeling van beginnend professional tot bekwaam beroepsbeoefenaar. Het was een traject van lange adem, maar inmiddels zijn alle hobbels overwonnen. Tijdens de piek in de coronacrisis waren de doktersassistenten een onmisbare schakel voor veel verpleegkundigen en artsen. Iedereen moest achter elkaar in hoog tempo doorwerken. De doktersassistenten namen corona testen af, maakten apparatuur schoon, sloten patiënten aan op apparatuur om de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed (saturatie) te meten en een hartfilmpje (ECG) te maken. Ze prikten bloed, assisteerden bij het hechten of het aanleggen van een verband of gips. Ina: “Met onze ondersteuning dragen we bij om het verblijf van de patiënt op de SEH zo kort mogelijk te houden.”

De doktersassistent is ook de brug tussen de patiënt en de verpleegkundige. Goed opgeleid zijn en over de juiste kennis en vaardigheden beschikken is dus heel belangrijk. De opleiding werd verzorgd door de LOI in samenwerking met de ZGT Academie. ZGT Academie is er voor iedereen die zich met opleiden, onderwijs of onderzoek bezighoudt, binnen of samen met ZGT. De theorie leerde men online via de LOI en de praktijkstage vond plaats op de afdeling zelf. Daarnaast organiseerde de LOI in samenwerking met de ZGT Academie de praktijkdagen. De koppeling aan een vaste werkbegeleider (verpleegkundige SEH), de inzet van twee coördinerende werkbegeleiders, Dagmar Oolderink en Elma Zwijnenberg en de individuele begeleidingsgesprekken waren belangrijke succesfactoren.

Samen de schouders er onder

Marcel Rikhof, opleidingsadviseur ZGT Academie: “Van alle partijen is veel gevraagd. Op de SEH is de werkomgeving dynamisch en hectisch. Er zijn altijd veel zorgprofessionals in opleiding. Zoals cursisten van de vervolgopleiding tot verpleegkundige SEH als ook bijvoorbeeld de interne stagiaires van de intensive care en gispverbandmeesters opleidingen diverse overige stagiaires (HBO-V). Dat vraag veel begeleidingscapaciteit. Daar kwamen nu nog eens 14 doktersassistenten in opleiding bij. De eerste 5 deelnemers hebben de opleiding inmiddels afgerond. Het project is geslaagd. Zeker met het oog op de toekomstige arbeidsmarktproblematiek en het veelzijdig kunnen inzetten van zorgprofessionals.”
Samen zette men de schouders er onder om in de toekomst weer met volle kracht vooruit te kunnen.