ZGT verstuurt elektronisch medicatierecepten naar apotheken

Vanaf 30 september a.s gaat ZGT digitaal medicatierecepten naar apothekers versturen. Tot op heden kreeg de patiënt een papieren print van het recept mee of werd het recept naar de apotheek gefaxt. De nieuwe werkwijze is veiliger en beter voor het milieu. Als de patiënt nu bij de apotheek komt, heeft de apotheek het recept al digitaal ontvangen.

 

De verzending van de recepten gaat via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het LSP is een zorginfrastructuur die zorgverleners de mogelijkheid biedt om op een veilige manier medische gegevens, zoals bijvoorbeeld medicatiegegevens, elektronisch uit te wisselen met andere zorgverleners. Patiënten kunnen per zorgaanbieder toestemming geven om medische gegevens te delen met andere zorgverleners. Voor het versturen van recepten hoeft geen toestemming worden gegeven. Dit kan rechtstreeks naar de apotheker verzonden worden.

 

Voor ZGT is de nieuwe werkwijze een logische stap in verdere digitalisering. Recent lanceerde het ziekenhuis nog haar vernieuwde patiëntenportaal MijnZGT. Daar kunnen patiënten online delen van hun eigen medische dossier inzien.

 

Ook is ZGT blij met de regionale samenwerking in de keten. Het afgelopen half jaar heeft een werkgroep onder leiding van ZorgNetOost (ZNO) met Twentse zorgverleners en apothekers afspraken gemaakt over digitale uitwisseling van medicatie. Dankzij deze afspraken is het versturen van het elektrische recept mogelijk. De ziekenhuizen MST en ZGT en de Twentse Apothekers Organisatie (TAO-UA) zullen deze afspraken binnenkort ondertekenen in het Convenant Verzenden digitaal medicatievoorschrift Twente.