Op woensdag 4 oktober 2023 kreeg het wetenschappelijk onderzoek in ZGT het podium tijdens de 13e editie van de ZGT Wetenschapsdag. Een dag vol inspirerende inzichten en ontwikkelingen in de wereld van de gezondheidszorg.

De dag startte met een informatieve inspiratielunch bij de ZGT Academie. Hier ontdekten bezoekers in verschillende belevingsruimtes de wereld van technologische zorginnovatie, zoals de wonderen van 3D-printing, de innovatieve hulpmiddelen in de ZGT Innotheek, de GoGo app en een VR-demo en een uitdagende wetenschap escape room.

Aandacht voor wetenschap

Tijdens de officiële opening door prof. dr. Goos Laverman (internist-nefroloog) en dr. Emiel van Trijffel (manager ZGT Academie) werd het publiek in vogelvlucht meegenomen langs de belangrijkste activiteiten op het gebied van wetenschap binnen ZGT. Zo was er aandacht voor het ZGT Wetenschapsfonds en Pioneers in Health Care Innovatiefonds; onderzoekers kunnen onderzoeksprojecten indienen en maken zo kans op een voucher (financiële bijdrage). Een aantal collega’s die de afgelopen jaren een voucher ontvingen waren aanwezig en vertelden hoe dit heeft bijgedragen aan hun onderzoek en waar ze nu staan. Goos Laverman: “Dit zijn mooie voorbeelden van onderzoek die helpen om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren.”

Verbinding patiëntzorg, wetenschap, innovatie en patiëntparticipatie

Op het programma stonden ook verschillende sessies met uiteenlopende onderwerpen: slimme en snelle diagnostiek, patient empowerment, zorglogistiek, predictieve zorg en evidence based practice. Daarnaast konden bezoekers luisteren naar een boeiende presentatie van prof. dr. Han Hegeman (traumachirurg) en dr. Jorinde Spook (onderzoekscoördinator geriatrische traumatologie): Het belang van het verbinden van patiëntenzorg, wetenschap, innovatie en patiënt participatie in het Centrum voor Geriatrische Traumatologie. Ze spraken onder andere over de uitdagingen op het gebied van geriatrische traumatologie, de rol van technologische oplossingen in het aangaan van deze uitdagingen en de verbinding tussen wetenschap, innovatie en patiëntparticipatie.

ZGT Onderzoeksprijs

De dag werd afgesloten door dr. Hilde Dijstelbloem, voorzitter Raad van Bestuur: “Vandaag was een dag om trots op te zijn. Op de diversiteit, op de samenwerkingen. Ieder jaar is het een mooi feestje.” Traditiegetrouw reikte zij ook de ZGT Onderzoeksprijs uit. Sacha Teunissen was de gelukkige en ontving de prijs voor haar onderzoek Overcompensatie van hypo- en hyperglykemieën bij patiënten met Diabetes Mellitus type 2. In de toelichting gaf Hilde haar nog een paar mooie complimenten mee: “Sacha had een duidelijke presentatie, een concrete onderzoeksvraag, was enthousiast en legde de verbinding tussen de patiënt en de praktijk.”