Logo ZGT Logo, terug naar Home
Scancontrole
ZGT, 12 april 2018 09:49

Eretitel vanuit Wales voor chirurg ZGT

Vaatchirurg Dr. Sjef van Baal is door de Cardiff University benoemd tot Honorary Visiting Professor. Hiermee gaat hij de samenwerking aan met het Welsh Wound Innovation Centre, één van de grootste wondcentra van Groot-Brittannië. De behandeling van de diabetische voetwond is hierin leidend.

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waar in Nederland ongeveer één miljoen mensen aan lijden. Omdat diabetes het gevoel aan de voet vermindert, worden beschadigingen en beginnende wonden aan de voeten (te) laat opgemerkt. Dit kan leiden tot ernstige infecties. Een kwart van de diabeten krijgt er mee te maken. En bij ongeveer vijftien procent leidt de diabetische voet tot een amputatie van het onderbeen.

“Diabetes is een sluipende ziekte waar je zelf heel veel aan kunt doen.”

Sluipende ziekte

“En juist daarom is het van belang dat problemen zich juist niet voordoen”, zegt Van Baal. “Diabetes is een sluipende ziekte waar je zelf heel veel aan kunt doen. Door op gewicht te blijven, matig te zijn met suiker en vooral veel te bewegen, kun je diabetes voorkomen.”

Koploper

In nationaal en internationaal studieverband hebben Van Baal en zijn collega’s veel onderzoek gedaan naar de behandeling van de diabetische voet. Dit heeft ertoe geleid dat ZGT zich geleidelijk aan heeft kunnen ontwikkelen tot een expertisecentrum voor de behandeling van de diabetische voet, maar ook om deze aandoening te voorkomen. ZGT loopt landelijk voorop in de diabetische voetenzorg.

Ook in Cardiff is dit niet onopgemerkt gebleven: “Het wondcentrum in Wales behoort tot de wereldtop, en is op zoek naar instellingen over de hele wereld om de wondzorg samen naar een hoger niveau te tillen. Wij kunnen hier als ziekenhuis aan bijdragen op het gebied van de diabetische voet, en zij natuurlijk aan onze wondzorg. Dit biedt veel mogelijkheden: gezamenlijke projecten starten, kennis uitwisselen, en dus de zorg voor onze patiënt verbeteren.”

Collectieve ambitie

Veelzeggend over het collectief is de manier waarop Van Baal reageert op de vraag wat de benoeming met hem doet: “Binnen ZGT werken wij met een groot aantal professionals met kunde, gedrevenheid en visie. Dat maakt me ontzettend trots. En natuurlijk ben ik ook trots en blij met deze benoeming. Ten eerste als erkenning voor het werk wat we doen. Zowel voor de wondzorg in het algemeen, als de zorg voor diabetische voeten in het bijzonder”, zegt Van Baal. “Maar ook vooral omdat ik hiermee nog meer voor collega’s in binnen- en buitenland kan betekenen. Dit zodat we samen verder aan onze gezamenlijke, maar toch onmogelijke ambitie kunnen werken: de diabetische voet de wereld uit werken.”

“Ik spreek namens heel ZGT als ik zeg dat we enorm trots zijn op dokter Van Baal, en alle andere betrokkenen in de diabetische voetenzorg. Het is fijn dat onze inspanningen ook in het buitenland worden gezien en erkend.”

Ton Ruikes, voorzitter van de Raad van Bestuur, is ook enthousiast met de benoeming. “De zorg bij complexe diabetische aandoeningen is iets waar we ons als ziekenhuis mee willen onderscheiden. Ik spreek namens heel ZGT als ik zeg dat we enorm trots zijn op dokter Van Baal, en alle andere betrokkenen in de diabetische voetenzorg. Het is fijn dat onze inspanningen ook in het buitenland worden gezien en erkend.”

Topzorg voor uw levenskwaliteit

Gezondheid is voor ieder mens één van de belangrijkste elementen voor een gelukkig leven. ZGT draagt bij aan de gezondheid van mensen in de vorm van preventie, diagnostiek, behandeling en verpleging. ZGT werkt aan continue verbetering en innovatie van zorg en biedt zijn deskundige medewerkers een stimulerende werkomgeving waar professionaliteit, samenwerking, opleiding en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. U vindt ons gastvrije, NIAZ-geaccrediteerde, ziekenhuis in Almelo en Hengelo. Meer informatie vindt u op zgt.nl.