Almelo, 24 januari 2018 11:00

Forse toename belangstellenden bij internationaal symposium diabetische voet Almelo

Op 23 en 24 januari 2018 vond het zeventiende Almelose Symposium Diabetische Voet plaats. Door de forse toename van het aantal mensen met diabetes blijkt de belangstelling voor de diabetische voet in Nederland groeiende. Tijdens het symposium wordt kennis en kunde gedeeld, zodat de kwaliteit van de diabetische voetzorg wordt verbeterd, zowel landelijk als internationaal.

 

Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische aandoening die in Nederland steeds vaker voorkomt. Schattingen tonen aan dat ongeveer één miljoen mensen in ons land lijden aan (de gevolgen van) suikerziekte. Een diabetische voet is de probleemvoet van een patiënt met suikerziekte. Een kwart van de diabeten krijgt er mee te maken. Van het totale budget voor de behandeling van diabetes, gaat het grootste deel in de diabetische voetzorg zitten. 

“Bij ongeveer vijftien procent leidt de diabetische voet tot een amputatie van het onderbeen. Daarom is het van belang dat problemen zich juist niet voordoen”

Preventie

“Bij ongeveer vijftien procent leidt de diabetische voet tot een amputatie van het onderbeen. Daarom is het van belang dat problemen zich juist niet voordoen”, zegt ZGT-chirurg Sjef van Baal. “Diabetes is een sluipende ziekte waar je zelf heel veel aan kunt doen. Door op gewicht te blijven, matig te zijn met suiker te zijn en vooral veel te bewegen, kun je diabetes voorkomen. Vooral jonge mensen beseffen niet hoe ernstig die ziekte is. Als ze dat beseffen komen ze eerder in actie en letten ze beter op hun gezondheid.”

 

Kennis mee naar huis

Door de forse toename van het aantal mensen met diabetes blijkt de belangstelling voor de diabetische voet in Nederland groeiende. Steeds meer medische disciplines bekommeren zich om het lot van de patiënt met een diabetische voet. Jaarlijks is er een symposium, waar steeds meer onderzoekers en specialisten op af komen. De vijftig deelnemers waar het mee begon zijn uitgegroeid tot een internationaal gezelschap van meer dan 300 man, waarvoor het stadion van Heracles Almelo wordt afgehuurd. De kennis die iedere zorgverlener opdoet tijdens dit symposium wordt weer meegenomen naar hun eigen zorginstelling, zodat de zorg op het gebied van de diabetische wordt verbeterd, nationaal en internationaal.

 

Speciale schoen

Tijdens het tweedaagse symposium zijn er lezingen en workshops om de allerlaatste ontwikkelingen en kennis uit te wisselen. De zogenaamde Mabal-schoen is hier een voorbeeld van. “Het is een schoen van gips die op de voet wordt gemaakt. Deze zorgt voor een goede drukverdeling van de diabetische voet. Deze schoen helpt bij het voorkomen van terugkerende voetwonden”, aldus Van Baal. In één van workshops werd uitgelegd hoe je de schoen kunt maken.

 

Koploper

ZGT heeft een expertisecentrum rondom de diabetische voet gebouwd. Hier wordt samengewerkt om de diabetische voet te behandelen, maar ook om deze aandoening te voorkomen. Zo wordt kans op een amputatie te verkleind. ZGT loopt landelijk voorop in de diabetische voetenzorg. Het expertisecentrum werkt samen met veertien Europese klinieken binnen de zogenaamde Eurodiale groep, om zo op internationaal niveau te werken aan de beste zorg. Dit maakt, in combinatie met de bevlogenheid van het team, dat de van de diabetische voetzorg één van de speerpunten van ZGT is.

 

Klik hier voor meer informatie over de diabetische voetenzorg in ZGT.

 

Topzorg voor uw levenskwaliteit

Gezondheid is voor ieder mens één van de belangrijkste elementen voor een gelukkig leven. ZGT draagt bij aan de gezondheid van mensen in de vorm van preventie, diagnostiek, behandeling en verpleging. ZGT werkt aan continue verbetering en innovatie van zorg en biedt zijn deskundige medewerkers een stimulerende werkomgeving waar professionaliteit, samenwerking, opleiding en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. U vindt ons gastvrije, NIAZ-geaccrediteerde, ziekenhuis in Almelo en Hengelo. Meer informatie vindt u op zgt.nl.