Logo ZGT Logo, terug naar Home
Scancontrole
ZGT, 5 juni 2018 13:55

Huidcheck in ZGT tijdens Nationale Huidkankerdag

Zaterdag 2 juni waren de deuren van de polikliniek dermatologie van ZGT Hengelo geopend voor een huidcheck. Dit speciale spreekuur was georganiseerd in het kader van de Nationale Huidkankerdag.

Stimuleren regelmatige huidcheck

De polikliniek dermatologie van ZGT deed mee aan deze dag om mensen te stimuleren goed te controleren door de huisarts of dermatoloog. Alle 70 beschikbare plekken voor het spreekuur waren volgeboekt. De dermatologen onderzochten deze bezoekers op verdachte huidplekjes. Zeker zestien van hen zijn verwezen naar de huisarts voor nader onderzoek. Bij acht mensen werd een sterke verdenking tot huidkanker geconstateerd.

“Houd je huid extra in de gaten als je regelmatig in de zon zit of veel in de zon hebt gezeten. Laat een veranderende moedervlek met een vreemde vorm of andere kleur altijd door de huisarts controleren.”

Bewustwording gevaar UV-stralen

Dermatoloog Christiane Hebeda vertelt: “Het is verstandig om je huid regelmatig te controleren op verdachte plekjes en je goed te beschermen tegen UV-stralen. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust wordt van de gevaren van de zon. Regelmatig zien wij mensen op het spreekuur met huidkanker. Houd je huid extra in de gaten als je regelmatig in de zon zit of veel in de zon hebt gezeten. Laat een veranderende moedervlek met een vreemde vorm of andere kleur altijd door de huisarts controleren.”

Speciale techniek

Bij de behandeling van huidkanker bij ZGT wordt in specifieke gevallen gebruik gemaakt van een speciale techniek: Mohschirurgie. “Bij Mohschirurgie haalt de dermatoloog laagsgewijs het gezwel weg. Van elk laagje wordt tijdens de operatie direct onder de microscoop bekeken of in het verwijderde stukje huid nog tumor aanwezig is. Dit wordt herhaald totdat het operatiegebied geen kankercellen meer bevat nadien wordt in de meeste gevallen de wond ook gesloten. Inmiddels hebben we er 1500 uitgevoerd binnen ZGT sinds we ermee startten in 2014”, aldus Dermatoloog Hebeda.

Verhoogd risico

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en behoort tevens tot de top 3 van de meest voorkomende vormen van kanker. De verwachting is dat één op de zes Nederlanders een vorm van huidkanker in hun leven krijgt. Risicogroepen zijn onder andere mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen of mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen.

Topzorg voor uw levenskwaliteit

Gezondheid is voor ieder mens één van de belangrijkste elementen voor een gelukkig leven. ZGT draagt bij aan de gezondheid van mensen in de vorm van preventie, diagnostiek, behandeling en verpleging bij kanker.

Meer informatie over zorg bij kanker en de behandelingen daarvan.