Logo, terug naar Home

Artikelen uitgelicht

Uit UwZGT, editie 7


Omgeving draagt bij aan herstel

 

“Mensen moeten zich op hun gemak voelen in ZGT”

ZGT wil dat mensen zich op hun gemak voelen in het ziekenhuis. Om balans aan te brengen tussen sfeer en emotie worden bestaande en nieuwe locaties in een ander jasje gestoken. Het meerjaren huisvestingsplan loopt tot 2019. Wat gaat er veranderen? “Niemand gaat voor zijn plezier naar het ziekenhuis. Daarom is het belangrijk dat je je hier op je gemak voelt”, vertelt Piet Visser programmamanager vastgoed. “ZGT werkt aan een zogenaamde ‘Healing Environment’; een omgeving die bijdraagt aan herstel. Neem bijvoorbeeld de entree in Almelo. Die was eerst laag en donker. Nu is deze lekker licht en hoog. Belangrijk voor iedereen Visser vertelt dat een prettige omgeving belangrijk is voor iedereen: “Bezoekers moeten makkelijk de weg kunnen vinden. Daarom is de infrastructuur en de bewegwijzering overal hetzelfde. Voor medewerkers is er een mooie, overdekte fietsenstalling en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.” Anita van Dijk is hospitality officer. Ze vult aan: “We hebben ook gelet op de emotionele behoeften van familie en naasten. Er zijn familiekamers ingericht en het bezoekersrestaurant in Almelo is aangepast aan verschillende emotionele momenten. Je kunt je er terugtrekken, maar je kunt ook samen lekker bij de open haard zitten. En de personeelsrestaurants zijn een plek waar medewerkers even ontspannen afstand kunnen nemen van hun werk. Dat is in de zorg erg belangrijk.” ZGT look and feel Van Dijk is medeverantwoordelijk voor de ‘look and feel’ die ZGT overal wil doorvoeren. Ze vertelt: “We spreken met patiënten om te horen welke behoeften ze hebben. Zo ontdekten we hoe belangrijk het is dat patiënten tijdens een moeilijk gesprek even kunnen wegkijken, naar buiten bijvoorbeeld. Ook kleurgebruik is belangrijk. Bepaalde kleuren in combinatie met zachte vormen dragen bij aan een gevoel van vertrouwdheid en geborgenheid. De kleuren van wanden en meubels op de diverse afdelingen passen we daarop aan. Ook de medewerkers betrekken we bij het maken van interieurkeuzes.”


Vernieuwing

 

In de nieuwe polikliniek dermatologie in Hengelo is vooral veel ruimte voor daglicht en lichte kleuren. De verloskamers van geboortezorg Almelo zijn juist erg huiselijk ingericht. De nieuwe Intensive Care in Almelo is in oktober 2016 klaar. “Uit ons onderzoek bleek dat patiënten op de IC gevoelig zijn voor geluidsprikkels en uitzicht. Daarom grenzen straks alle IC-kamers aan een raam en heeft de afdeling alleen nog eenpersoonskamers voor rust en privacy”, aldus Van Dijk.