Logo, terug naar Home

BVN Borstkankerlintje voor ZGT

ZGT heeft uit handen van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) voor het zesde achtereenvolgende jaar het Borstkankerlintje mogen ontvangen. Het ziekenhuis voldoet wederom aan de basiseisen van goede zorg in de Monitor Borstkankerzorg. Dr. H.J. Heijmans, chirurg bij het mammateam van ZGT, ziekenhuislocatie Hengelo, is blij met de erkenning. “Het bevestigt weer eens onze ambities om de best mogelijke borstkankerzorg aan onze patiënten in Oost Nederland te bieden.”


De Monitor Borstkankerzorg laat zien hoe de zorg in ziekenhuizen is georganiseerd. Door de feitelijke ziekenhuisinformatie te combineren met patiëntervaringen is het een uniek instrument.


ZGT borstkankerzorg

Met ruim 400 borstkankeroperaties per jaar ligt het aantal operaties bij ZGT ruim boven het minimum van 100 operaties waaraan moet worden voldaan. De wachttijd diagnose is ook één van de criteria. In ZGT krijgt 95% van de patiënten binnen 10 dagen na het eerste polikliniekbezoek de uitslag van het onderzoek. Voor BVN is het belangrijk dat de mogelijkheid tot directe borstreconstructie bij een operatie mogelijk is en de plastisch chirurg daardoor een vast aantoonbaar onderdeel uitmaakt van het multidisciplinair mammateam. Het mammateam moet minimaal bestaan uit twee gecertificeerde NVCO- chirurgen, een internist-oncoloog die borstkankerpatiënten behandelen, twee radiologen, een radiotherapeut, een patholoog en een mammacare verpleegkundige/verpleegkundig specialist. Met de live 'DIEP-flap operatie' in 2014 (een borstherstellende operatie met lichaamseigen weefsel) en de live 'borstsparende operatie en reconstructie' in 2015 heeft ZGT laten zien ook ruimschoots aan die criteria te voldoen.

 

Monitor Borstkankerzorg

De Monitor Borstkankerzorg combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Ziekenhuizen die voldoen aan de verplichte criteria en aan ten minste zes van de acht overige criteria worden in de Monitor beloond met het roze lintje. Het doel van de Monitor Borstkankerzorg is om een (mogelijke) patiënt inzicht te bieden in hoe de borstkankerzorg in een bepaald ziekenhuis georganiseerd is, welke ervaringen andere patiënten met dat ziekenhuis hebben en in hoeverre het ziekenhuis voldoet aan de verwachtingen van BVN over patiëntgerichte borstkankerzorg. Het gespecialiseerde ZGT mammateam werkt vanaf de ZGT locatie Hengelo. Het lintje bevestigt dat het regionaal expertisecentrum een zeer hoge kwaliteit mammazorg biedt.