Logo ZGT Logo, terug naar Home
Scancontrole

Proefschrift Complexiteit de baas?! Zorgtechnologie is mensenwerk

Techniek is niet meer weg te denken in de Nederlandse ziekenhuizen. Een willekeurig ziekenhuis kent al gauw enkele duizenden apparaten, installaties en hulpmiddelen. De kwaliteit van al die technologie moet gewaarborgd zijn om de patiënt zo veilig, betrouwbaar en adequaat mogelijk te kunnen behandelen. Nog niet ieder ziekenhuis borgt haar kwaliteit goed, bleek  uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dit terwijl de regelgeving  steeds strenger is geworden. Om deze complexiteit de baas te kunnen, ontwikkelden werktuigbouwkundig ingenieur Rolf Jan den Adel en klinisch fysicus Michaël Lansbergen in hun proefschrift Complexiteit de baas?! Zorgtechnologie is mensenwerk hiervoor een heldere aanpak.

Het proefschrift is een duopromotie en het gaat om een proefontwerp: er is daadwerkelijk een oplossing ontworpen en ingevoerd in de praktijk. Beide zijn uitzonderlijk en maken dit proefschrift extra bijzonder. Michaël en Rolf Jan beschrijven een oplossing voor het borgen van kwaliteit van zorgtechnologie in de Nederlandse ziekenhuizen volgens hun methode ZGT-QMT. Uniek is dat de methode inhoudelijke, procesmatige en gedragsmatige aspecten combineert.

Dankzij de door hun bedachte aanpak en praktijktoetsing, is ZGT nu één van de koplopers op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

Bron: www.vmszorg.nl

Proefschrift opvragen

De proefschriften zijn, tegen kostprijs, verkrijgbaar. Mail naar m.lansbergen@zgt.nl.

Video's

Medisch Contact - deel 1

Medisch Contact - deel 2

Medisch Contact - deel 3

Medisch Contact - deel 4