Verpleegkundigen lopen in de gang

ZGT Overzee draagt bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg in derde wereld landen. Dit doen wij door zorgverleners in die landen met raad en daad bij te staan. Met adviezen, financiële hulp en met medische of verpleegkundige hulpgoederen. Veelal gebeurt dit voor kleinschalige projecten, die soms zelfs door
medewerkers van ZGT zijn opgezet. ZGT zet zich hierbij ook in voor "The Good Samaritan Hospital" in Tanzania. 

Projectleider dr. Said vertelt: ‘Wij helpen ziekenhuizen in Afrika. Dat doen wij met spullen, van verband tot ambulances, van bedden tot scanapparatuur: aan alles is gebrek en met graagte wordt daar in gebruik genomen wat hier gemist kan worden. Daarnaast helpt ZGT met expertise: artsen, verpleegkundigen, technici en andere medewerkers bezoeken ziekenhuizen overzee om de mensen ter plaatse met raad en daad bij te staan. Omgekeerd komen medewerkers vanuit Afrikaanse ziekenhuizen naar ZGT voor opleiding, bijscholing of praktijkervaring. 

Hartkliniek, Moshi

Het idee voor een hart- en vaatkliniek ontstond toen initiatiefnemer Salah Said in 2016 zijn dochter Ines bezocht, die stage liep in het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC). Ze was in opleiding tot neuroloog. Een bezoek maakte een onuitwisbare indruk. ‘Ik heb daar zulke vreselijke dingen gezien. Patiënten die op een kleed op de gang lagen. Bij gebrek aan bedden. Een baby’tje dat in een weegschaal was gelegd. Om dezelfde reden.’ In Nederland hebben we honderd ziekenhuizen voor 17 miljoen mensen en in die ziekenhuizen werken 979 cardiologen. Het ziekenhuis in Moshi heeft een verzorgingsgebied van 15 miljoen mensen en geen cardiologie-afdeling”.

Van 1 t/m 11 november 2019 is een werkgroep naar Moshi afgereisd. In die groep zaten niet alleen de artsen en andere vrijwilligers, maar ook bouwkundigen en specialisten, zoals een econoom, om de plaatselijke ziekenhuisdirectie te helpen. De kliniek zelf wordt gebouwd door plaatselijke bouwvakkers. Op 11 november is de eerste steen gelegd en zijn de plannen gezamenlijk omarmd onder de projecttitel ‘Hart voor Tanzania’

Verschillende werkgroepen gaan op missie naar het Kilimanjaro Christian Medical Centre in Moshi om bij te dragen aan de bouw van deze hartkliniek. Zo zullen Nederlandse cardiologen bijvoorbeeld hun kennis overdragen aan de artsen in Tanzania.

Donaties, giften en de blik op vooruit

We werken achter de schermen hard verder aan onze missie en blikken terug op de afgelopen periode. Een kleine selectie van de activiteiten en donaties van de afgelopen periode:

 • Bij ZGT Almelo is een container met ziekenhuismaterialen geladen voor het ziekenhuis in Moshi, in aanwezigheid van het excellentie Irene, de ambassadeur van Tanzania in Nederland.
 • Schoolmeubilair van CBS Mecklenburg uit Enschede ontvangen.
 • Container met kantoormeubilair uit stadskantoor Hengelo geladen.
 • Schoolmeubilair van basisschool De Korenbloem uit Raalte in ontvangst genomen.
 • Poloshirt voor de vrijwilligers voor ‘Hart voor Tanzania’ ontvangen van ProWork Salland, Raalte.
 • Lasapparaat van een particulier uit Lemelerveld.
 • Onderzoekstafel van een particulier uit Steenwijkerland.
 • Podiumonderdelen van basisschool de Springplank en basisschool de Dolfijn uit Heino.
 • Een elektrisch bed uit Borne.
 • Gereedschap uit IJsselmuiden.
 • Zuurstofslangen, brillen en maskers uit Enschede.
 • Digibord van Kinderdagverblijf De Wonderboot uit Hengelo.
 • Keyboard van een particulier.
 • HST transport heeft een cheque a € 1000,- overhandigd.
 • Binnengekomen donaties en particuliere schenkingen 

Doneren aan ZGT Overzee

ZGT Overzee ondersteunt zo veel mogelijk hulpprojecten en zorgverleners. Daarbij is uw hulp hard nodig. U steunt ZGT Overzee al door één euro per maand te doneren. Een eenmalige donatie, bijvoorbeeld voor een bepaald project, is ook welkom. U kunt uw donatie overmaken ter attentie van de stichting ZGT Overzee, onder vermelding van de naam van het project, Rabobank NL42 RABO 0118 3540 43 in Hengelo. Hartelijk dank voor uw bijdrage!