Kunstwerk Bert Wevers_dierentrein

Kunst in ZGT

Niemand gaat voor zijn plezier naar het ziekenhuis. Op sommige plekken proberen wij dan ook om zo min mogelijk een ziekenhuis te zijn. De kunstcollectie van ZGT helpt daarbij. De waarde van kunst in het ziekenhuis gaat veel verder dan alleen sfeer en aankleding. Kunst kent veel eigenschappen. kunst kan verleiden, afleiden, verwonderen, inspireren, verrassen en verbinden. Ook zorgt kunst voor een fijne omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Wij hebben een paar honderd kunstwerken in ons bezit. De kunstwerken zijn te bezichtigen in de openbare ruimtes, gangen, tuinen en buitenterreinen. Naast onze vaste kunstcollectie kunt u ook tijdelijke exposities van kunstwerken bewonderen. Op beide locaties mogen kunstenaars, amateur of professional, de gelegenheid hun werk exposeren. 

Expositie

Op beide ZGT locaties zijn er om de drie maanden wisselende exposities. Wij bieden kunstenaars, amateur of professional, de gelegenheid om hun werk te exposeren. Wij proberen de exposities zo veel mogelijk te laten aansluiten bij de huidige ontwikkelingen, zowel in als buiten het ziekenhuis. Beginnende (amateur) kunstenaars uit de regio Twente krijgen op deze manier een podium om hun kunstwerken te tonen.

Expositie bezichtigen

 • In Hengelo volgt u route 0.5 om de expositie te bekijken.
 • In Almelo wordt geëxposeerd in de hoofdas van het liftenplein, naar route 0.9. En in de de gang bij het bezoekersrestaurant. Dit is ook op de begane grond.

Exposeren

We kunnen momenteel geen verzoeken meer in behandeling nemen, we zitten t/m 2025 volgeboekt.

Kunst in Almelo (A) en Hengelo (H)

Hieronder een selectie van kunstwerken in ZGT.

 • A

  ‘De Dierentrein’ van Bert Wevers

  Bert Wevers, de dierentrein

  Wachten duurt altijd lang. Vooral voor kinderen. Mijn zoon moet regelmatig naar de kinderarts. En als we de wachtkamer binnenlopen wrijft hij al in zijn handen. Het spelletje, ik zie, ik zie wat jij niet ziet, spelen we met het schilderij ’De dierentrein’. Kleuren, dieren, mensen, vormen, alles is al voorbijgekomen. 

  De reden dat mijn zoontje met een grote glimlach in zijn handen wrijft? Hij staat dik voor! Hij verzint elke keer iets anders om te zoeken in zo weinig mogelijk beurten. We hebben altijd de grootste lol, het is dan bijna jammer als we ‘maar’ vijf minuten hoeven te wachten.

  Rian, bezoeker

 • A

  ‘Fragmenten van een landschap’ van Claudio Goulart

  Claudio Goulart, fragmenten van een landschap

  Toen ik voor het eerst in Twente kwam fietste ik door de streek. Ik was mij aan het oriënteren of ik in deze regio wilde werken en zigzagde over de wegen tussen metershoge mais. Af en toe werden de maisvelden onderbroken door een uitzicht op een boerderij. De zoete geur kende ik niet, maar werkte bedwelmend. Prettig en anders dan de geuren die ik gewend was van de stad. Ja, hier in Twente zal ik mij wel thuis voelen.

  Veenstra van Nieuwenhoven, gynaecoloog

 • A

  ‘La Peinture’ van Carel Blotkamp

  Carel Blotkamp, La Peinture

  La Peinture vertaald naar het Nederlands is ‘het schilderij’. Ik lees het zelf altijd als hét schilderij. Voor mij is het namelijk het mooiste werk dat in dit gebouw hangt. Dit werk is al lang voor ik geboren was gemaakt, maar toch voelt het voor mij aan als iets van deze tijd. Het contrast tussen het witte vlak en figuur met knallende kleuren spreekt mij erg aan. De zacht gekleurde houten lijst maakt het plaatje compleet.

  Eline, stagiaire  

 • H

  Drieluik ‘Zon. maan en sterren’ van Onne Pottinga

  Onne Pottinga, drieluik zon, maan en sterren

  Jaren geleden zat ik samen met mijn man in de wachtkamer van de polikliniek. Het was een witte ruimte met lege muren. Niet heel vrolijk dus. Mijn man, die graag schilderde, stelde enthousiast voor om zijn werken daar op het hangen. Volgens hem zouden ze daar prachtig uitkomen.. Zo gezegd, zo gedaan schonk mijn man dit drieluik en nog twee werken aan het ziekenhuis.

  Diane Pottinga, bezoeker

  De vijf werken van Onne Pottinga zijn erg kleurrijk, dit is een afspiegeling van hem als persoon.
  ‘Kleur is de ziel van de wereld.’

 • H

  'De parade' van Jan te Wierik

  Jan te Wierik, de parade

  Een groot stuk kleur en vrolijkheid aan de muur. Niet te missen bij de dagelijkse gang door het ziekenhuis. Een optocht van mens en dier. Het doet mij denken aan feest. Een optocht op straat, achter de muziek aan. Vrolijk en positief kan de werkdag beginnen.

  Veenstra van Nieuwenhoven, gynaecoloog

 • H

  ’Flowers for a lady’ van Toya Wijtenburg

  Toya Wijtenburg, Flowers for a lady

  Tweedeling op het schilderij. Zwart wit aan de ene kant en kleur aan de andere kant. Elegantie aan de ene kant en losbandig aan de andere kant. Net als het leven zelf.

  Veenstra van Nieuwenhoven, gynaecoloog

 • H

  Toegepaste kunst, glaswerk

  Toegepaste kunstToegepaste kunst

  Lang geleden kwam ik voor het eerst in ZGT locatie Hengelo. Het heette toen nog SMT. De fraaie ligging, op een soort kunstmatige heuvel, verbaasde me. Binnen bleek er een oud en nieuw deel te zijn. Het oude gedeelte was het voormalige Juliana ziekenhuis, gebouwd in de vijftiger jaren.

  Uit nieuwsgierigheid ging ik op onderzoek uit. De fraaie accenten in het gebouw troffen mij. En twee werken in het bijzonder. Zij geven op een prachtige manier de tijdgeest weer van die 50-er jaren-bouw. Allereerst het glaswerk in de trappartij bij de oude ingang van het Juliana-ziekenhuis. Grote en fraaie kunststukken van geslepen glas. Naar de eerste etage beeldend en herkenbaar en naar de tweede etage abstract (niet realistisch).

  Droste, cardioloog

 • H

  Toegepaste kunst - tegelwerk

  Toegepaste kunst, tegelwerk

  Het tweede werk is het trappenhuis dat tegenwoordig onderdeel van Mediant is. Dit tegelwerk heeft een sprekende kleuren. Ook weer passend bij de 50-er jaren. Ik kan het niet laten om nieuwe medewerkers altijd mee te nemen naar de –voor mij - twee mooiste plekken van ZGT.

  Droste, cardioloog

 • H

  ‘Yemen’ van Jeroen Hermkens

  Jeroen Hermkens, Yemen

  ZGT heeft nog een aantal schilderijen in het kunstdepot. Mijn oog viel daar direct op dit werk. Buiten was het slecht weer. Toch kwam de warmte van dit schilderij bij mij binnen. Het deed mij denken verre oorden, mooie vakanties en bijzondere culturen. Vastbesloten om er een mooi plekje voor te vinden ging ik op zoek. En deze plek is het geworden; een mooie lichte plek waar de zonnige kleuren extra goed uitkomen. Hopelijk ervaart u de warmte en rust van dit werk ook.

  Eline, stagiaire