Verpleegkundigen lopen in de gang

Positieve Gezondheid

Een brede blik

ZGT levert passende zorg met een brede blik op gezondheid. Maar wat is dat eigenlijk: een brede blik op gezondheid? We vinden het belangrijk dat het accent in onze zorg niet alleen ligt op ziekte. Maar vooral op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Kortom; de kwaliteit van leven. Door breder te kijken naar gezondheid, kijken we naar het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. We noemen dit ook wel ‘positieve gezondheid’.

Positieve gezondheid gaat uit van zes dimensies die belangrijk zijn: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Deze animatie legt positieve gezondheid uit en laat zien welk effect dit kan hebben op de kwaliteit van leven.  

Op deze website over positieve gezondheid leest u meer over de dimensies en hoe u zoveel mogelijk eigen regie kunt voeren.

Ook voor kinderen zijn er middelen om de kwaliteit van hun leven positief te beïnvloeden. Een animatie, tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en voorgelegd aan kinderen in de doelgroep, laat op een duidelijke manier zien wat Positieve Gezondheid voor hen kan betekenen. In de animatie worden twee voorbeelden uitgelegd.

Bekijk de animatie via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=pLUfi3rtjmc

Mijn Positieve Gezondheid

Wanneer iemand ziek is, is er veel aandacht voor de ziekte. Bij positieve gezondheid is er vooral aandacht voor de mens zelf en wat het leven betekenisvol maakt. Wat heeft u nodig om zich beter te voelen? Kunt u zich bijvoorbeeld voldoende redden? Met het spinnenweb kunt u uw eigen gezondheid in beeld brengen. Vul de vragenlijst in en krijg inzicht in wat voor u belangrijk is. Of u nu inziet dat u toch meer moet gaan bewegen, behoefte hebt aan contact of aan meer rust. Het gaat erom dat u zich gezond en energiek voelt, op de manier die bij u past. De vragenlijst helpt u om na te denken over wat voor u echt belangrijk is. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen in een gesprek met uw zorgverlener om samen te kijken wat u wilt veranderen.

Positieve gezondheid in ZGT

Op onze locatie in Hengelo is de gang tussen het Hart-long Centrum (0.19) en het Oncologisch Centrum (0.18) omgetoverd tot een 'Blue Zone': een wacht- en ontmoetingsruimte waarin patiënten en collega's de verschillende thema's van positieve gezondheid kunnen beleven en ervaren. Zo kunnen ze op de fiets virtuele rondjes rond de wereld maken, is er verse koffie, staat er een piano en een belevenistafel waar verschillende spellen kunnen worden gespeeld. Ook kunt u in de binnentuin van het Oncologisch Centrum genieten van de prachtige kleuren en vormgeving van deze tuin. 

De term 'blue zone' komt van gebieden waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. 

Macrofotografie

In bovengenoemde gang in Hengelo hangt een prachtig kunstwerk van onze collega Belinda Spijkerman. Zij heeft positieve gezondheid gevangen in macrofotografie. Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt.

“Iets hoeft niet groot te zijn om kracht uit te stralen en het verschil te maken, het zijn immers de kleine dingen die ertoe doen.”

Belinda: “Ondanks de vele veranderingen in de gezondheidszorg blijft mijn hart nog steeds sneller kloppen voor de zorgwereld, het is en blijft één van mijn passies. Een andere passie van mij is creativiteit onder meer in de vorm van fotografie. Binnen de organisatie heb ik de kans gekregen om mijn twee passies te combineren. Dit geeft me vertrouwen, energie en heeft een positieve invloed op mijn eigen “spinnenweb” van positieve gezondheid.