Logo ZGT Logo, terug naar Home
Scancontrole

ZGT levert topklinische zorg

ZGT is een regionaal ziekenhuis dat topklinische zorg biedt. “Dat hangen we niet altijd aan de grote klok, maar het mag best wel eens wat vaker gezegd worden. Bij deze dus”, zegt Sjef van Baal, vaatchirurg bij ZGT. Maar wat is nu eigenlijk topklinische zorg? Topklinische zorg is hooggespecialiseerde zorg die niet in ieder ziekenhuis wordt geboden. Het is klinische zorg van hoog niveau. Dat betekent dat het ziekenhuis een opleidingsstatus moet hebben en verantwoordelijk is voor een goede medische opleiding. Daarnaast moet er in het ziekenhuis hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek worden verricht. “Al deze factoren maken dat ZGT topklinische zorg in huis heeft”, aldus Van Baal.

Lees verder onder de foto.

Persoonlijke aandacht

Ziekenhuizen die deze hoogwaardige zorgbieden, werken intensief samen om de beste kwaliteit zorg te geven aan hun patiënten én om de vernieuwing in de zorg op een hoog peil te houden. Wat vooral opvalt aan topklinische zorg is dat persoonlijke aandacht voorop staat: in alle facetten staat de patiënt centraal. Van Baal: “Dat past allemaal perfect bij het karakter van ons ziekenhuis en bij de speerpunten die in ons meerjarenplan zijn omschreven.

Wetenschappelijk onderzoek

“Ons wetenschappelijk onderzoek richt zich op de ziektebeelden die bij onze patiënten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan ons grootschalige onderzoek naar de diabetische voet”, legt Sjef van Baal uit. “Samen met ziekenhuizen in Twente en Amsterdam en ons eigen Obesitas Centrum komen we tot vernieuwende inzichten over het voorkomen en vroegtijdig opsporen van problemen aan de voeten van mensen die diabetes hebben. Van die inzichten kunnen ook andere ziektebeelden profiteren."

Vernieuwende projecten

“Of neem de afdeling traumatologie”, vervolgt Van Baal. Daar bekijken ze in een groot onderzoek hoe ze mensen met botbreuken nog beter kunnen behandelen. Ook komen patiënten van ver buiten de regio naar ZGT voor de behandeling van slokdarmproblemen met de nieuwste technologieën. En dat is slechts een greep uit de vernieuwende projecten die we hier doen. Het bieden van topklinische zorg is de kroon op ons werk. Maar los daarvan zetten wij ons onverminderd in om iedereen de allerbeste zorg te bieden.”