Verpleegkundigen lopen in de gang

Algehele anesthesie wordt toegepast bij operaties waarbij het noodzakelijk is dat u buiten bewustzijn bent. Dit is het geval bij alle operaties aan hoofd, nek en borst.

 

Voor operaties in buik en/of benen is narcose niet altijd nodig. Er kan dan ook voor lokale of regionale anesthesie worden gekozen. Wanneer deze vorm van anesthesie onvoldoende werkt, kan de anesthesioloog alsnog besluiten u een algehele narcose te geven. Dit is wordt vooraf ook met met u besproken. De anesthesioloog zal u tijdens het gesprek op de polikliniek informeren over de mogelijkheden van de verschillende technieken. Meer informatie over het eerste gesprek op de polikliniek Anesthesiologie.

 

Bij een algehele narcose is het lichaam bewusteloos en is het gevoel uitgeschakeld. Er wordt geen pijn ervaren, dit komt door de stoffen die in gasvorm door de neus of mond worden toegediend (en zo in de longen terecht komen). Dit kan ook in een vloeibare vorm worden geïnjecteerd in de bloedvaten. De anesthesioloog heeft verschillende methodes om de ademhaling te verzekeren:

  • Via een kapje
  • Via een buisje

Ademhaling via een kapje

Tijdens het onder narcose gaan, wordt er extra zuurstof toegediend via een kapje. Zodra de bewusteloosheid diep genoeg is, gaat de anesthesioloog over op een andere manier om een goede ademhaling te waarborgen.

Ademhaling via een buisje

De anesthesioloog heeft twee manieren om de adem via een buisje te verzekeren.

Ademhaling via een buisje

  • >

    Met een larynxmasker

    Er wordt een larynxmasker in de keel geplaatst. Het buisje wordt aangesloten op een beademingsapparaat dat zuurstof en lucht in de luchtpijp blaast.

  • >

    Met een tube

    Er wordt een tube in de luchtpijp geplaatst. Het buisje wordt aangesloten op een beademingsapparaat dat zuurstof en lucht in de luchtpijp blaast.