Samen Beslissen

Tijdens het onderzoek en bij uw behandeling doen we ons best om u op een begrijpelijke manier te informeren. Hoe wordt uitgezocht wat u heeft? Wat kunt u zelf doen? Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Het beantwoorden van deze en andere vragen zijn belangrijk om samen met u keuzes te maken over onderzoek en behandeling. Via deze pagina vindt u de weg naar enkele keuzehulpen. Deze kunnen u helpen uw gesprek met de cardioloog optimaal voor te bereiden. Hier vindt u ZGT patiënteninformatie brochures.

 

Hieronder ziet u een overzicht van onderzoeken die wij doen bij een hartaandoening of bij het vermoeden op een hartaandoening.

X-Thorax

Röntgenfoto van hart en longen.

E.C.G.

Een E.C.G. staat voor elektrocardiogram. Dat is een ander woord voor hartfilmpje.

Echo Cor

Bij een echo cor maakt de medisch specialist of de functielaborant met geluidsgolven het hart zichtbaar op een monitor. Zo kan de cardioloog naar de hartspier, pompfunctie en de kleppen van het hart kijken.

T.E.E.

Een T.E.E. is een Echo Cor via de slokdarm.

Fietstest

Bij dit onderzoek levert u een inspanning op een speciale fiets. Tijdens het fietsen wordt een E.C.G. gemaakt om te kijken hoe het hart reageert bij inspanning.

MiBi

Een MiBi is een hartspieronderzoek. Dit onderzoek wordt gedaan om te kijken naar de doorbloeding van het hart in rust en bij inspanning.

R.N.A.

Een RNA is een hartfunctieonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de pompfunctie van het hart en naar de bewegingen van de wanden van het hart.

Spirometrie

Spirometrie is een longfunctieonderzoek via een blaastest om te kijken naar de longinhoud. Dit longfunctieonderzoek wordt gedaan als voorbereiding op een hartoperatie.

Cardioversie

Cardioversie is het toedienen van een elektrische hartschok om een onregelmatig hartritme weer regelmatig te laten kloppen. Deze behandeling vindt plaats onder een roesje.

C.A.G.

Een CAG is een hartkatheterisatie. Hierbij wordt gekeken naar de kransslagaderen en de functie van het hart. Via een katheter in de lies of arm krijgt u contrastvloeistof in de bloedbaan gespoten.

D.E.S. (dobutamine echo stresstest)

Bij een echo stress test wordt een echo van het hart gemaakt bij een snelle en langzame hartfrequentie. Via een infuus krijgt u medicatie toegediend die de frequentie van het hartritme kunstmatig ophoogt.

Ziekenhuislocatie Almelo Cardiologie

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Cardiologie

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo