Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

Laparoscopische radicale prostatectomie (kijkoperatie)

Bij een laparoscopische benadering wordt er CO2 gas in de buik gebracht zodat er een luchtholte ontstaat waarin gewerkt kan worden. Een hol buisje wordt in deze luchtholte ingebracht en hier door heen wordt een kijker (optiek) geschoven. Een camera geeft het beeld vervolgens weer op enkele monitoren. Met het zicht op de monitor worden vervolgens nog een aantal buisjes met een diameter van tien of twaalf millimeter in de onderbuik gebracht en hier worden instrumenten door geschoven om de operatie uit te voeren. Zo kan de prostaat worden vrijgemaakt uit de omgeving, kan een bloeding tot staan worden gebracht en kan er worden gehecht.

Voordeel laparoscopische radicale prostatectomie

Het voordeel van deze benadering is dat de genezing sneller gaat omdat er geen uitwendige wond wordt gemaakt. Ook kan het hechten van de plasbuis aan de blaasuitgang vaak nauwkeuriger plaatsvinden omdat het zicht van de monitor vaak beter is dan met het blote oog op afstand. Het komt echter voor dat er bij het begin van de operatie een bloeding optreedt die alleen tot staan is te brengen wanneer de buik geopend wordt; dit noemt men converteren naar een open procedure. Deze prostaatkankerbehandeling, de laparoscopische operatie, wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. Ook wordt in een groot aantal ziekenhuizen bij de laparoscopische radicale prostatectomie gewerkt met assistentie van een Da Vinci robot. Lees hier over het verloop van een operatie met behulp van een Da Vinci robot. 

 

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij beantwoorden uw vraag zo snel als mogelijk. Uw vraag blijft vertrouwelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.