Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

Radicale prostatectomie (verwijdering van de prostaat)

Een radicale prostatectomie wordt uitgevoerd als het gezwel zich uitsluitend in de prostaat bevindt. Bij deze operatie wordt de gehele prostaat met de zaadblaasjes verwijderd, met, indien mogelijk, het sparen van de zenuwen en bloedvaten die belangrijk zijn voor het krijgen van een erectie. Voor of tijdens de operatie worden in sommige gevallen eerst lymfeklieren in het bekken verwijderd en microscopisch onderzocht op uitzaaiingen. Als onder microscopisch onderzoek blijkt dat er uitzaaiingen zijn, ziet men van verdere operatie af. De uroloog bespreekt met u dan andere behandelingsmogelijkheden. Als er geen uitzaaiingen worden aangetroffen, wordt de radicale prostatectomie uitgevoerd.

Bijwerkingen radicale prostatectomie

Deze operatie wordt vooral uitgevoerd bij mannen tot ongeveer 75 jaar, als zij tenminste een goede conditie hebben en een goede levensverwachting. Als de tumor uitgebreid is, is het vaak onvermijdelijk dat u door de operatie geen erecties meer kunt krijgen omdat de zenuwen beschadigd raken. Ook kunnen tijdelijke problemen met plassen en bloed in de urine voorkomen na de operatie. Er bestaat daarnaast ook een kans dat iemand na de operatie blijvend zijn urine niet meer kan ophouden en dus incontinent wordt. Een radicale prostatectomie kan op twee manieren worden uitgevoerd:

 

 

 

 

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij beantwoorden uw vraag zo snel als mogelijk. Uw vraag blijft vertrouwelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.