Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

Er zijn een aantal medicijnen die gebruikt worden om een prostaatvergroting te behandelen:

Selectieve Alfa-1 blokkers

Selectieve Alpha-1-blokkers worden ingezet bij de behandeling van een vergroting van de prostaat. Dit zijn geneesmiddelen die de gladde spieren in de blaashals en de prostaat ontspannen. Er ontstaat door deze medicijnen minder weerstand in de blaasuitgang en de plasbuis. De klachten worden meestal binnen enkele weken minder, deze medicijnen “scheppen ruimte”. Voorbeelden van selectieve Alfa
-1 blokkers zijn Tamsulosine (Omnic), Alfuzosine (Xatral) en Cardura.

Terug naar boven

5-alpha-reductase-remmers

5-alpha-reductase-remmers zijn medicijnen die de grootte van de prostaatklier kunnen verminderen. De prostaatklier, die de plasbuis kan dichtdrukken, wordt dan maximaal 30% kleiner. Het uiteindelijke effect kan na meerdere maanden worden beoordeeld; het middel moet dus langdurig worden ingenomen. Het PSA kan met 50% in waarde dalen. Voorbeelden van 5-alpha-reductase-remmers zijn Finasteride (Proscar) en Dutasteride (Avodart).

Terug naar boven

Combinatietherapie van selectieve Alpha-1-blokkers en 5-alpha-reductase-remmers

In bepaalde gevallen van prostaatvergroting is het werkzaam om beide middelen samen te gebruiken.

Terug naar boven

Plantenextracten en zaden

Plantenextracten en zaden hebben geen duidelijk bewezen werking bij prostaatafwijkingen, maar kunnen wel bepaalde klachten verminderen.

Terug naar boven

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij beantwoorden uw vraag zo snel als mogelijk. Uw vraag blijft vertrouwelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.