Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

De letters TURP staan voor: Trans Urethrale Resectie van de Prostaat. Transurethraal betekent: door de plasbuis. Resectie betekent: weghalen. Bij deze operatie brengt de uroloog een instrument genaamd resectoscoop in uw plasbuis. Daarmee kan hij kijken, net als met een cystoscoop. Aan de resectoscoop is een metalen lisje bevestigd dat verhit kan worden. Hierdoor kan de uroloog er ook mee opereren. Het prostaatweefsel wordt, elektrisch, stukje voor stukje van binnen uit weggesneden. Hierdoor ontstaat een holte, het is te vergelijken met het uithollen van een appel met een appelboor.

De wand van de prostaat blijft aanwezig. Alleen het weefsel dat de plasbuis dichtdrukt wordt weggehaald. Dit noemen we reseceren. Met de spoelvloeistof die door de resectoscoop de blaas invloeit, worden de weggesneden stukjes afgevoerd. Zo ontstaat er geen uitwendige operatiewond. Wel is er een inwendige wond in de prostaat. Daarom wordt er tijdelijk een catheter (slangetje) in de plasbuis achtergelaten. Het plassen kan daarna tijdelijk pijnlijk zijn.

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij beantwoorden uw vraag zo snel als mogelijk. Uw vraag blijft vertrouwelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.