Bietenstamppot met appel en spekjes

  • 26 februari 2016
  • Recepten
rode bieten

In wetenschappelijk onderzoek is betanine (een stof in bieten) getest op kankercellen. Betanine dat aan een tumor wordt toegevoegd zorgt ervoor dat de tumor minder snel groeit. Betanine is getest op tumors in de zenuwbaan, prostaat, borst, teelballen, darmen, longen en maag. Op zich is dit geen bewijs dat bietjes tegen kanker werkt maar het is wel een aansporing voor wetenschappers om er verder onderzoek naar te gaan doen. Bieten zijn ook een uitstekende bron van vitaminen, vooral foliumzuur B11) en diverse mineralen. Daarnaast is betaïne goed als anti-inflammatoir middel. Het voorkomt ontstekingen in allerlei lichaamsdelen. Dat is één van de oorzaken dat het de kans op aderverkalking verkleint. Verder is het natuurlijk heerlijk om met de winterkou een dampende pan stamppot op tafel te zetten.

Hoofdgerecht voor vier personen

Ingrediënten

  • 900 gr aardappels (kruimig)
  • 500 gr gekookte bieten
  • 150 gr magere spekreepjes
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 25 gr boter
  • 2 appels, geschild en in schijfjes
  • 100 ml crème fraîche
  • zout en peper, naar smaak

Bereiding

  • Kook de aardappels met niet al te veel water en wat zout gaar in ongeveer 25 minuten.
  • Schil ondertussen de bietjes. Verwarm de bietjes in een pannetje met warm water. Laat ze even uitlekken en rasp ze daarna met een groffe rasp.
  • Bak in een grote koekenpan de spekreepjes in ongeveer zeven minuten op laag vuur. Voeg de fijngesneden lente-uitjes toe en bak deze drie minuten mee.
  • Smelt in een andere koekenpan de boter en bak de appelpartjes ongeveer zes minuten op laag vuur, keer ze na drie minuten om.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de crème fraîche toe en roer ook de bieten en spekreepjes erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Verwarm de stamppot goed door op het vuur en garneer de stamppot vervolgens met de gebakken appelschijfjes.