Logo, terug naar Home

Nieuwe operatietechniek in ZGT zorgt voor aanzienlijk minder incontinentie

  • 21 januari 2019
  • Da Vinci robot, Interviews, Operatie, Prostaatkanker, Behandeling, Prostaatverwijdering, Patiënten, uroloog

Twentse Courant Tubantia besteedde een aantal weken geleden ook een artikel aan de nieuwe operatietechniek welke onze urologen met veel succes in ZGT zijn begonnen. Graag gaan wij nog iets dieper in op de techniek bij een gehele prostaatverwijdering om urineverlies te beperken. De cijfers zijn veelbelovend.

De razend enthousiaste reacties van patiënten zeggen genoeg. Een nieuwe techniek die urologen sinds kort in ZGT toepassen bij een gehele prostaatverwijdering om urineverlies te beperken, laat precies dat zien waar ze op hoopten: het percentage incontinente mannen is flink gedaald!

Urologen Saskia Stomps en Herman Roelink zijn de gezichten achter de nieuwe techniek waarbij de lengte van de plasbuis bespaard blijft. Aanleiding voor het ontwikkelen van de techniek was een film van de Martini kliniek in Hamburg die Saskia onder ogen kreeg. Roelink vertelt: “de film liet een vrij ingewikkelde operatietechniek zien maar dan bij een open operatie, zonder robot. Het zette Saskia aan het denken. Dat kunnen we in ZGT ook. Maar dan wel op onze manier: eenvoudiger en via een kijkoperatie met de Da Vinci robot.”

Over de techniek

Een verwijdering van de prostaat -radicale prostatectomie- kan worden uitgevoerd bij prostaat kankerpatiënten met een gezwel in de prostaat. De gehele prostaat wordt, in-clusief de zaadblaasjes, verwijderd maar de zenuwen en bloedvaten die belangrijk zijn voor het krijgen van een erectie, worden als het kan behouden. Voorheen werd tijdens het verwijderen van de prostaat de plasbuis ter hoogte van de punt van de prostaat doorgeknipt. Met de nieuwe techniek - de urethrasparende robotgeassisteerde laparoscopische prostatectomie-, prepareren we de plasbuis één tot anderhalve centimeter uit de prostaat los en wordt de plasbuis ter hoogte van de zaadheuvel doorgeknipt. En die anderhalve centimeter winst, dat maakt een groot verschil voor het terugkrijgen van de continentie na de operatie.

Dat de techniek een schot in de roos is, is mede te danken aan de enorme reikwijdte van de Da Vinci’s armen en de poesjes in de operatie instrumenten. Deze bieden de urologen namelijk extra gemak om bij ieder plekje te komen, hoe lastig het ook te bereiken is. Roelink: “Met de robot worden de beelden zo scherp uitvergroot dat we zeer nauwkeurig kunnen werken. Het gebruik van minuscule tot in het kleinste detail beweeglijke instrumenten zorgt ervoor dat zenuwen en bloedvaten goed gespaard kunnen worden en bloedverlies doorgaans heel beperkt is. Met als grootste voordeel dat de patiënt sneller op de been is, sneller weer continent is en ook de erectie bij zenuwbesparing sneller weer terug is. Daarnaast heeft het werken met de robot nog als voordeel dat het de operateur fysiek ontlast.”

Win-win

Veel mannen zijn na een operatie bang om blijvend incontinent te raken. Gelukkig kunnen we door de goede resultaten die angst grotendeels wegnemen. Volgens Roelink is deze positieve ontwikkeling vooral het gevolg van jezelf steeds de vraag stellen hoe de zorg beter kan. “We zien dit echt als een win-win situatie: wij doen meer en meer kennis op en de patiënt krijgt meer kwaliteit van leven. Als experts op het gebied van de prostaat zijn we eigenlijk constant aan het onderzoeken of het anders dan wel beter kan. Met literatuur, congressen en met ‘trucjes’. Maar ook met cijfers. Zo houden we de operatie-resultaten heel nauwkeurig bij. We registreren ook de continentie resultaten, de mate van erecties na de operatie, het psa verloop en eventueel aanvullende behandelingen. We bespreken deze resultaten regelmatig in ons eigen ziekenhuis en met andere centra in Noord Oost Nederland waar dezelfde ingreep wordt verricht. Om te kijken of bijvoorbeeld incontinentiecijfers op de ene plek beter zijn dan elders of om te zien of de ene operateur betere resultaten boekt dan de andere. Deze kennis delen we graag met andere centra. De nieuwe operatietechniek met plasbuisbesparing hebben we gepresenteerd op het half jaarlijkse urologie congres van de Nederlandse Vereniging voor Urologie en daar kregen we lovende reacties uit het hele land. Een mooie opsteker!”

Wetenswaardigheden

  • Na een prostaatverwijdering was dertig procent van de patiënten die we met de oude techniek opereerden na zes weken ‘droog’. Dankzij de nieuwe techniek is dat nu zeventig procent;
  • Na drie maanden is 82 procent continent ten opzichte van 43,6 procent met de oude techniek;
  • Na zes maanden is negentig procent van de patiënten continent in vergelijking met zeventig procent voorheen. Voor de continentie percentages geldt dat we een half jaar na de operatie zelfs betere resultaten zien in vergelijking met de oude techniek na een jaar;
  • We doen de operatie in gemiddeld 2,5 uur;
  • De nieuwe techniek voeren we sinds mei 2017 uit in ZGT;
  • We hebben inmiddels meer dan tweehonderd patiënten met deze nieuwe techniek geopereerd.
  • Meer informatie over onze prostaatkankerzorg vindt u op zgt.nl/patienten-en-bezoekers/onze-specialismen/de-prostaatkliniek/ 
Stel direct uw vraag aan een arts!