Logo, terug naar Home

Erwtensoep, maar dan net even anders

  • 25 januari 2019
  • Recepten
erwtensoep

Niets lekkerder dan een warme kop erwtensoep in deze koude winterdagen! Deze erwtensoep is een lichte variant en bevat in plaats van rookworst of spek, kipfilet. In rookworst en spek zit veel vet en dan ook nog verzadigd vet. Dat is de ongezondere variant. Daarom is het verstandig deze vleessoorten te vervangen. Vanwege het hoge verzadigingsgehalte en de langzame koolhydraten duurt het lang voordat u weer trek hebt en bovendien eet u niet snel te veel. Van peulvruchten weten we dat ze bijzonder geschikt zijn voor vegetariërs en flexitariërs omdat ze veel complexe koolhydraten, eiwitten, foliumzuur en calcium bevatten. De soep zit boordevol seizoensproducten die veelal in Nederland groeien en nu volop verkrijgbaar zijn; goed voor het milieu en de portemonnee.  Tot slot nog een argument om vooral deze variant van de traditionele erwtensoep eens te bereiden:  u weet precies welke ingrediënten er in gaan en kunt als u wilt zelfs nog extra groenten toevoegen. Bovendien bevat het minder zout en er wordt niets aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Eigengemaakte erwtensoep is nu eenmaal altijd beter dan een variant uit pot of blik.

 

Ingrediënten voor vier personen:

  • 250 g spliterwten
  • 1,5 liter water
  • 1 knolselderij, in dobbelsteentjes
  • 1 winterwortel, in schijfjes
  • 1 aardappel, in dobbelsteentjes
  • 1 prei, fijngesneden in ringen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 handvol gesneden bladselderij
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • 300 g kipfilet
  • versgemalen peper

 

Bereiding:

Was de spliterwten, spoel ze af in een vergiet en breng ze in het water aan de kook en in ruim dertig minuten gaar. Voeg de wortel, aardappel, knolselderij en de bouillontabletten toe aan de spliterwten. Voeg ook de kipfilet toe. Roer het even door en laat tien minuten zachtjes koken. Voeg de ui en prei toe en laat het geheel nog twintig minuten sudderen. Roer het af en toe door. Haal de kipfilet uit de pan, snijd het in stukjes en doe weer terug in de pan. Breng de soep op smaak met wat versgemalen peper en de bladselderij. Natuurlijk is roggebrood bij deze variant net zo lekker als bij de traditionele variant. Eet smakelijk!

Bron: WKOF

Stel direct uw vraag aan een arts!