Frittata met pompoen

  • 24 oktober 2019
  • Recepten
Frittata

De dagen worden korter, de temperatuur kouder: het is herfst. En bij de herfst horen gerechten met pompoen. Vandaar dus dit heerlijke recept: een Italiaanse frittata met pompoen. In Italië werd een frittata van origine gemaakt met restjes eten van de voorgaande dagen. Tegenwoordig wordt de frittata in vele variaties bereid maar vaak met aardappel en ei. In dit recept hebben we de aardappel vervangen door pompoen, en dat maakt deze frittata heerlijk zacht en licht zoet van smaak. Pompoen is een groente die zeer rijk is aan antioxidanten. Een gezonde oranje jongen dus. De vitamines A, C (ijzer) en E (calcium) hebben een antioxidatieve werking en komen veel voor in pompoen. Ze helpen celschade door vrije-radicalen voorkomen. Pompoen bevat per honderd gram vruchtvlees bijna 2,5 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. De vrucht bevat verder weinig calorieën en juist veel vezels. Heel goed voor de spijsvertering dus. De frittata is ideaal als bijgerecht of als hoofdgerecht met brood of een salade. In tegenstelling tot de snelle recepten die wij meestal voor u selecteren, staat de frittata niet een-twee-drie op tafel. Maar de meeste tijd gaat zitten in het garen in de oven dus de bereiding zelf is goed te doen. En ja, dan de smaak. De oranje pompoen, de meestgebruikte variant voor in de keuken, heeft een zoete, ietwat nootachtige smaak die ontzettend goed matcht met het hartige van de overige ingrediënten zoals ei. Kortom: als het buiten toch guurder wordt en de avonden steeds eerder beginnen, dan is hét moment daar voor deze heerlijke frittata! 

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 kg pompoen
  • 1 ui of twee bosuitjes
  • 1 rode paprika
  • 6 eieren
  • 4 el kwark
  • 1 mespuntje komijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el kaneel
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout - naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de pompoen, snijd het doormidden en lepel het vruchtvlees met de pitten eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes van maximaal 1,5 x 1,5 cm. Snipper de ui en bak deze glazig in de olijfolie. Voeg de pompoen toe en bak tot dat deze beetgaar is. Voeg ondertussen de komijn, kaneel, kurkuma en peper en zout toe. Als de pompoen gaar is, haalt u de pan van het vuur. Snipper de knoflook, hak de blaadjes van de rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de pompoen. Doe deze vervolgens in een ovenschaal of taartvorm. Klop de eieren los met de kwark en verdeel het over de pompoen heen. Snijd de paprika in ringen en verdeel over de pompoen. Plaatst de taartschaal in de oven voor ongeveer 35 minuten totdat al het ei gestold is. Eet smakelijk!

Bron: voedzaamensnel.nl