Greenlight lasertherapie behandeling: de feiten op een rij

  • 30 januari 2018
  • Interviews, Green Light Laser, Behandeling, Prostaatvergroting

Mannen met een goedaardige prostaatvergroting zijn voor hun behandeling aan het juiste adres bij een enthousiast team urologen in ZGT Almelo. Met een flinke dosis expertise voert dit team al jaren lang de Greenlight lasertherapie behandeling uit. De hoogste tijd om deze succesvolle behandeling eens uit te lichten. Aan het woord is Olav van Balen, een van de urologen die zich gespecialiseerd heeft in de Greenlight lasertherapie behandeling.

Wat houdt de Greenlight lasertherapie behandeling precies in?

Met behulp van groen laserlicht wordt door een lichtgeleide draad de prostaat rond de plasbuis deels beschenen. Dit veroorzaakt heel lokaal zeer hoge temperaturen waardoor een deel van het weefsel verdampt en een ander deel afsterft. Het effect is dat er aanzienlijk meer ruimte vrijkomt voor doorgang van de urine waardoor het plassen gemakkelijker wordt, terwijl gelijk de bloedvaten worden dicht gebrand en het bloedverlies miniem is in vergelijken tot de op heden veelgebruikte methode met elektriciteit.

Wie komen in aanmerking voor de operatie?

Voor mannen met een goedaardige vergrote prostaat is de greenlight laserbehandeling uitermate geschikt. Ook voor mannen met plasklachten bij wie medicatie niet meer het gewenste effect heeft, is deze prostaatoperatie een logische en effectieve volgende stap.

Wat zijn de voordelen van de Greenlight lasertherapie behandeling ten opzichte van de traditionele snijdende operatie (TURP)?

  • Omdat de opnameduur kort is, herstelt de patiënt sneller. Vooral voor oudere mannen die minder vitaal zijn, is dat van groot belang;
  • Er is minder bloedverlies tijdens en na de behandeling;
  • De operatie kan indien nodig langer worden voortgezet omdat er bij de behandeling gebruik wordt gemaakt van een isotone zoutoplossing als spoelvloeistof. Bovendien bestaat er geen kans op een verstoring van de zouthuishouding, het zogeheten TUR-syndroom. Dit staat voor Transurethrale resectie syndroom en is een potentieel gevaarlijke complicatie die tijdens of direct na een TURP kan optreden doordat er te veel van het spoelwater wordt geabsorbeerd en in het bloed terecht komt waardoor het zoutgehalte van het bloed daalt;
  • Na de behandeling is slechts korte katheterisatie nodig (meestal minder dan 24 uur);
  • Als de patiënt bloedverdunners slikt, hoeft de inname niet altijd te worden gestopt;
  • Bij echt flink vergrote prostaten kunnen we deze ook succesvol en veilig met de laser verkleinen;
  • Ook een minpuntje: de Greenlight lasertherapie behandeling kan de eerste weken na de operatie soms iets meer aandrangklachten geven.

Je hebt de algemene voordelen benoemd, kun je daar nog een persoonlijke noot aan toevoegen?

Ik vind de Greenlight laserbehandeling een bijzonder mooie techniek. Door onze jarenlange ervaring lopen we met deze behandeling voorop in Nederland. Onze patiënten hebben daar veel baat bij. Mensen komen speciaal naar ons toe want ZGT is het enige ziekenhuis in Twente met deze flinke dosis expertise. En er zijn maar weinig ziekenhuizen en klinieken die bijvoorbeeld ook bij zeer grote prostaten deze behandeling uitvoeren.
Als ik de werkwijze van mij en mijn collega’s moet specificeren dan kan ik gerust zeggen dat we een innovatieve club urologen zijn. Wij leiden intern onze mensen op en we zijn momenteel aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om nieuwe technieken met de laser toe te passen, zoals de enucleatie met de Greenlight laser. Hierbij wordt de prostaat als het ware van binnenuit uitgepeld om zo een nog betere en effectievere prostaatverkleining te kunnen bewerkstelligen. We zijn volop in beweging om onze patiënten de beste zorg te bieden!

Hoe liggen de cijfers?

Vanaf 2010 hebben wij ruim 1370 laserbehandelingen uitgevoerd. De eerste drie jaren waren dat gemiddeld 240 per jaar, de laatste vijf jaren zijn dat gemiddeld 130 per jaar.
Voor uw informatie: een gemiddelde prostaat van een volwassen wat oudere man weegt veertig tot zestig gram. Een vergrote prostaat al gauw het dubbele of meer.

 

Bent u benieuwd naar meer informatie over de Greenlight lasertherapie behandeling én andere prostaatbehandelingen? Kijkt u gerust eens op De Prostaatkliniek.