Henk en Ans over de invloed van prostaatkanker op hun relatie

  • 7 november 2017
  • Behandeling, Behandeling prostaatkanker, Intimiteit, Prostaatkanker, Relatie, Seks, Ervaringen

Henk Ravenhorst (59) kreeg in 2016 de diagnose prostaatkanker. De ziekte was behandelbaar maar heeft nog altijd impact op zijn relatie met Ans (57). En op hun seksleven. In VROUW vertellen ze openhartig hun verhaal.

Henk: “Ik had het totaal niet zien aankomen, voelde me kerngezond. De huisarts had voorgesteld om mijn PSA-waarde eens te laten meten. Mijn vader heeft ook prostaatkanker en ik werd wat ouder. Drie metingen later bleek de waarde te groeien en werd ik doorgestuurd naar de uroloog. Die voelde geen verharding of vergroting. Ik was gerustgesteld. Voor de zekerheid werd er nog een biopt genomen en een MRI-scan gemaakt. Zo’n biopt is ook geen pretje trouwens; er worden via de anus twaalf hapjes uit de prostaat genomen. Bij volle bewustzijn; dat zou wel anders mogen. Toen ik voor de uitslagen bij de uroloog kwam, was het: ‘Henk, ga even zitten.’ Nou, dan schrik je. Mijn vrouw Ans was er niet eens bij, was gewoon aan het werk. Ik was er stellig van overtuigd dat er met mij niks aan de hand was.”

Verdraaid, het is kanker

Ans: “Ik was op mijn werk, ben verkoopster in een winkel, en schrok me rot. Kanker, verdraaid, het is kanker. Ik schoot meteen vol. Mijn collega zei: ‘Jij gaat naar huis, naar Henk.’ Toen het tot ons doordrong hebben we wel even gehuild samen. We hebben onze tweelingzoons Sven en Nils (25, red.) gevraagd om te komen: ‘Ga even zitten, we moeten jullie iets vertellen.’ We wilden per se dat ze het van ons zouden horen.”

Waardering

Henk: “Het was kwaadaardig, maar we waren er vroeg bij. Ik was niet bang om dood te gaan, wel voor de mogelijke consequenties: incontinentie, erectieproblemen… Het hield me de hele dag bezig. Ik ben het van me af gaan schrijven via een blog. Ans zei: ‘Waarom doe je dit in godsnaam? Je gooit alles op straat.’ Maar ik schreef het liever op, dan dat ik keer op keer aan iedereen moest uitleggen wat er aan de hand was. En ik vond dat iedereen het mocht weten. Ik kreeg geen negatieve reacties, alleen maar waardering. Er kwamen zelfs kerels naar me toe: ‘Misschien moet ik ook een keer naar de huisarts.’”

Bron: VROUW.nl. Het hele verhaal van Henk en Ans leest u hier. Ook vindt u daar een link naar Henk’s blog waar hij zijn ervaringen deelt.