Kleiner risico op prostaatkanker bij minder testosteron

  • 24 november 2017
  • Nieuwsberichten, Onderzoek, Wetenschappelijk onderzoek

Mannen die een abnormaal laag niveau van testosteron hebben, lopen minder risico om prostaatkanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Oxford, recent gepresenteerd tijdens de National Cancer Research Institute Cancer Conference.

Testosteron en prostaatkanker

Uit eerder onderzoek is gebleken dat een aantal factoren het risico op prostaatkanker kunnen verhogen. Voorbeelden zijn etniciteit, leeftijd en genetische mutaties. Ook van het mannelijke hormoon testosteron is bekend dat het de groei van prostaatkanker kan versterken. Vaak is een behandeling gericht op het verlagen of blokkeren van het hormoon.

Androgene verzadigingsmodel

Het zogenoemde androgene verzadigingsmodel veronderstelt dat prostaatweefsel en tumoren voldoende testosteron nodig hebben om te groeien. De androgene receptoren dienen “verzadigd” met het hormoon te zijn. Wanneer het verzadigingspunt echter is bereikt, leidt een verdere toename van testosteron niet tot meer prostaatweefsel of grotere tumoren.

Tot nu toe is nog maar weinig onderzoek gedaan naar deze theorie en hier wilden de onderzoekers verandering in brengen.

19.000 mannen

Het team bestudeerde twintig studies waar meer dan 19.000 mannen bij betrokken waren. 6.933 van hen hadden prostaatkanker en de overige deelnemers waren gezond.

De wetenschappers verdeelden de mannen in tien categorieën, van degenen met het laagste testosteronniveau in hun bloed tot degenen met het hoogste niveau. Vervolgens werd hun risico op prostaatkanker berekend met behulp van geavanceerde statistieke methoden.

Lees hier het hele verhaal.

Bron: Mijn Gezondheidsgids