'Licht man beter voor over behandelopties bij prostaatkanker'

  • 20 november 2017
  • Behandeling, Behandeling prostaatkanker, Behandelkeuze, Behandelopties, Bijwerkingen, Actief afwachten, Voorlichting, Prostaatkanker, Onderzoek, Nieuwsberichten, Kanker

Mannen weten niet wat wijsheid is bij prostaatkanker: behandelen of niet? Dat blijkt uit een onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek en UMC Utrecht onder ruim vierhonderd mannen. Gedragswetenschapper Marie-Anne van Stam legt uit.

Vanwaar het getwijfel?

“Veel mannen kennen de verschillen tussen de behandelopties niet. Patiënten met niet uitgezaaide zogenoemde low-risk prostaatkanker - jaarlijks 7.700 mannen - hebben grofweg drie opties: opereren, bestralen óf afwachten tot de tumor groeit. De drie opties geven dezelfde levensverwachting, maar slechts twintig procent van de mannen weet dit. Ze denken dat er acuut moet worden behandeld.”

Lees hier het hele interview met Marie-Anne van Stam.

Bron: de Gelderlander

Binnen ZGT willen we het twijfelen ondervangen en zoveel mogelijk voorkomen dat patiënten de verschillende behandelopties onvoldoende kennen. Zo krijgt u ruim de tijd om vragen te stellen aan de uroloog of aan de oncologieverpleegkundige. Ook als u na het bezoek met vragen zit kunt u bellen of een nieuwe afspraak plannen. Bij prostaatkanker is zelden haast geboden maar is het juist belangrijk een verstandige keuze te maken tussen de verschillende behandelopties.