Logo, terug naar Home

Live-operatie prostatectomie

  • 9 oktober 2017
  • Nieuwsberichten, Prostaatkanker, Operatie

Graag brengen we een bijzondere operatie bij u onder de aandacht. Bijzonder, omdat tijdens deze operatie zo'n 25.000 geïnteresseerden afstemden op de livestream van ZGT om de vijf uur lang durende radicale prostatectomie live mee te kijken!

Een radicale prostatectomie is een operatie waarbij de prostaat met de zaadblaasjes wordt verwijderd. De operatie werd uitgevoerd door de urologen Saskia Stomps en Herman Roelink. En niet te vergeten de Da Vinci Xi operatierobot. Stomps en Roelink beantwoordden tijdens de operatie ook een aantal vragen die kijkers stelden via social media. Een kleine greep uit die vragen: ‘Duurt deze operatie langer dan de oude methode? Je werkt nu nog veel nauwkeuriger.’ en ‘Wordt de robot alleen door de urologen gebruikt of ook door andere specialisten?’.

Herman Roelink over de operatie: "Patiënten kiezen bewust voor een operatie met de robot. Veel patiënten zijn nieuwsgierig hoe een dergelijke operatie in zijn werk gaat. Omdat er altijd veel vragen blijken te zijn, hebben we destijds besloten om een operatie met de robot live uit te zenden."

Intensief gebruik

Het uitvoeren van ingewikkelde kijkoperaties met gebruik van de operatierobot biedt zowel de patiënt als de medisch specialist voordelen. Urologen Saskia Stomps en Herman Roelink maken dan ook intensief gebruik van de operatierobot. Stomps: "Bij een radicale prostatectomie herstelt een patiënt sneller van een operatie die met de operatierobot is uitgevoerd. Zo is incontinentie na de operatie eerder voorbij. Voor de medische specialist is de robotoperatie minder intensief. De armen van de robot zijn smal en reiken zeer wijd. Daardoor kom je als behandelaar nog beter overal bij. Het scherpere, driedimensionale beeld met een hoge resolutie en de uitvergrote weergave zijn nuttig. Door dit alles is het mogelijk om uiterst nauwkeurig te opereren."

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. Jaarlijks wordt bij 138 op de 100.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Ongeveer twintig procent van de patiënten met prostaatkanker ondergaan een radicale prostatectomie. Sinds 22 september 2015, de datum van de live-operatie, tot begin oktober 2017 zijn 263 patiënten geopereerd met behulp van de operatierobot.

Bekijk hier de compilatie van deze bijzondere operatie.

Stel direct uw vraag aan een arts!