Maarten van der Weijden hoopt dit jaar op mee zwemmers

  • 3 mei 2019
  • Kanker, Onderzoek, Nieuwsberichten, Prostaatkanker

Kunt u het zich nog herinneren? De beelden van de verschrompelde voeten van Maarten van der Weijden toen hij vorig jaar de Elfstedenzwemtocht noodgedwongen moest opgeven. Dit jaar doet hij een nieuwe poging. Om wederom geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Onlangs maakte hij de elf onderzoeken bekend waar hij tijdens de Elfstedenzwemtocht voor zwemt. Iedereen die met hem mee zwemt mag dit jaar zelf kiezen voor welke van de goede doelen zij geld inzamelen. De oud-Olympisch kampioen duikt op 21 juni weer de Friese wateren in voor de 199 kilometer lange tocht. 

De elf onderzoeken

1. Tongkanker (UMCU)
2. Immunotherapie voor alle vormen van kanker (VUMC)
3. Darmkanker (AVL)
4. Hersentumor (EMCR)
5. Leukemie (UMCU)
6. Huid en longkanker (EMCR)
7. Prostaatkanker (EMCR)
8. Eierstokkanker (AVL)
9. Kanker bij kinderen (UMCU)
10. Kanker bij kinderen (Maxima)
11. Palliatieve zorg

Lees hier meer over de onderzoeken.

Elf onderzoeken in elf steden

"Die elf onderzoeken hebben we verdeeld over de elf steden en die zijn eigenlijk heel breed. Sommige zijn er op gericht om het herstel vergroten, maar ook om bijwerkingen te verkleinen wat weer belangrijk is voor de kwaliteit van leven", zegt Van der Weijden. Op 19-jarige leeftijd kreeg hij zelf de diagnose kanker, maar daar is hij helemaal van hersteld.

Minder eenzaam

Lag Van der Weijden vorig jaar nog alleen in het water omdat de kwaliteit van het water te slecht was om mee te zwemmen, dit jaar hoopt hij wel op 'mee zwemmers'. Een klein groepje geoefende zwemmers zwemt in iedere stad twee kilometer mee, anderen zwemmen alleen in Stavoren 500 of 2000 meter mee. "Dat is wel een hele mooie motivatie natuurlijk, dat ik dan in dat water zwem en mensen met me mee zwemmen. Dat je dat samen doet, maakt het makkelijker, minder eenzaam."

Meer eten en kortere nachten

De zwemtocht start op 21 juni in Leeuwarden en 199 kilometer verder hoopt de zwemmer de finish te halen. Van der Weijden gaat er dit jaar alles aan doen om dat te halen. "We hebben veel geleerd van vorig jaar. Ik at toen te weinig en dus dat ik ga ik dit jaar meer doen. En ik had moeite met de lange nachten in augustus, die zijn in juni gelukkig ook korter. Ik ga gewoon mijn stinkende best doen, we gaan ervoor."

Bron: EenVandaag