Meander onderzoekt goedkoper eigen medicijn voor prostaatkanker

  • 2 januari 2018
  • Nieuwsberichten, Prostaatkanker, Onderzoek, Medicijnen, Uitgezaaide prostaatkanker, Urologie, Radium 223

Het Meander Medisch Centrum start samen met VUmc Cancer Center Amsterdam een landelijk onderzoek naar het effect van een radioactief medicijn dat wordt ingezet bij uitgezaaide prostaatkanker. Mogelijk heeft Rhenium 188-HEDP, dat nu wordt ingezet als pijnbestrijding, ook een positief effect op de overlevingsduur. Vier zorgverzekeraars financieren het onderzoek. Vanmiddag wordt het contract voor het RaRe-onderzoek ondertekend in het Meander.

Rhenium 188-HEDP wordt in het onderzoek vergeleken met het veel duurdere Radium-223-chloride. Beide middelen zijn botzoekende stoffen, die de pijnlijke uitzaaiingen van kanker in het bot inwendig bestralen. Van Radium-223-chloride is al bekend dat het een gunstige invloed heeft op de overlevingsduur.

"Het voordeel van Rhenium-188-HEDP is dat het in de eigen apotheek kan worden bereid en daardoor snel beschikbaar is tegen lage kosten. Dat is ook in het voordeel van de patiënt. Het ontbreekt echter nog aan een vergelijkende studie met Radium-223-chloride”, stellen John de Klerk, nucleair geneeskundige van het Meander Medisch Centrum en internist-oncologen Haiko Bloemendal van het zelfde ziekenhuis en Fons van den Eertwegh van het VUmc. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de afdelingen Nucleaire Geneeskunde, ziekenhuisapotheek, Urologie en Oncologie, is erop gericht om beide middelen goed met elkaar te vergelijken.

Vierhonderd patiënten

Het initiatief tot het onderzoek komt van Meander Medisch Centrum, waar ook de productie van het radioactieve Rhenium-188-HEDP plaatsvindt in de ziekenhuisapotheek. Cancer Center Amsterdam (VUmc) is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke coördinatie en het Radboudumc maakt een kosten-effectiviteitsanalyse. De studie gaat in een groot aantal ziekenhuizen in Nederland lopen en de verwachting is dat de eerste patiënten in het eerste kwartaal van 2018 zullen starten. De komende drie tot vier jaar worden vierhonderd patiënten met prostaatkanker behandeld met één van beide radioactieve medicijnen.

Bron: AD