Logo, terug naar Home

Navigatie gestuurde chirurgie om lymfeklier uitzaaiingen te opereren

  • 5 december 2017
  • Kanker, Operatie, Prostaatkanker, Nieuwsberichten

Het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) ziekenhuis zet naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis wereldwijd een nieuwe, navigatie gestuurde chirurgische methode in om in de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker te opereren. Het systeem kan vergeleken worden met een navigatiesysteem zoals in de auto.

Het AvL past het ‘revolutionaire navigatiesysteem’ toe bij mannen die al behandeld zijn voor prostaatkanker, waarbij de ziekte na verloop van tijd terugkeert in de omliggende lymfeklieren in het bekken. Antoni van Leeuwenhoek startte een jaar geleden met de klinische TALENT-studie ter onderbouwing van de navigatie gestuurde chirurgie. Ongeveer twintig patiënten zijn behandeld.

Lymfeklieruitzaaiingen zijn op een scan goed zichtbaar, maar tijdens de operatie kan de chirurg met het blote oog tumorweefsel lastig onderscheiden van gezond weefsel, aldus het AvL. Met de nieuwe 3D-navigatietechnologie kan de exacte locatie van de aangedane lymfeklier bepaald worden. Door middel van een satelliet, ingebouwd in de operatietafel, kan de chirurg tijdens de operatie met een speciale pen en 3D-beeldvorming de moeilijk te traceren lymfeklieren opsporen en vervolgens verwijderen.

Op het navigatiesysteem wordt ook aangegeven wat er in de directe omgeving van de klier zit, bijvoorbeeld bloedvaten, urineleiders en zenuwen. Hiermee kan de optimale route naar de klier bepaald worden, waarbij de kans op schade aan gezonde weefsels minimaal is.

De techniek wordt binnen het Antoni van Leeuwenhoek al enkele jaren gebruikt, maar nu wordt in een gerandomiseerde studie onderzocht of de techniek daadwerkelijk effectiever is dan opereren op de huidige manier. Hoewel de studie zich nu nog richt op patiënten met lymfeklieruitzaaiingen in het kleine bekken, kan deze techniek in de toekomst ook voor andere operaties ingezet worden.

Bron: ICT&Health

 

Stel direct uw vraag aan een arts!