Logo, terug naar Home

Nieuwe behandeling voor uitgezaaide prostaatkanker

  • 9 januari 2018
  • Behandeling, Behandeling prostaatkanker, Nieuwsberichten, Hormoontherapie, Uitzaaiingen, Bijwerkingen

In Gent hebben onderzoekers een nieuwe behandeling ontdekt tegen de uitzaaiing van prostaatkanker. Voordien koos de arts altijd voor een afwachtende houding of onmiddellijke hormoontherapie. Dat laatste brengt veel bijwerkingen met zich mee. Nu blijkt dat ook een gerichte behandeling van de uitzaaiingen met radiotherapie of chirurgie die in toom houden.

De meeste patiënten hebben slechts een klein aantal uitzaaiingen, die gericht behandeld kunnen worden. "Wanneer een patiënt maximum drie uitzaaiingen heeft, is het mogelijk om met radiotherapie of chirurgie de uitzaaiingen te verkleinen of weg te nemen", zegt prof. dr. Piet Ost van UZ Gent. "Zo kunnen we hormoontherapie uitstellen tot op het moment dat ze echt nodig is." Hormoontherapie zorgt voor heel wat bijwerkingen, zoals vermoeidheid, warmteopwellingen, gewichtstoename en seksuele disfunctie.

Radiotherapie of chirurgie is een goede optie om hormoontherapie uit te stellen. Dat blijkt uit het onderzoek dat gedurende drie jaar is uitgevoerd bij 62 patiënten. De helft van de patiënten kreeg geen behandeling, maar wel regelmatige controles om te bepalen wanneer ze een hormoontherapie moesten opstarten. De andere helft kreeg een behandeling met gerichte radiotherapie of chirurgie. Van de patiënten uit de eerste groep, kon minstens de helft dertien maanden verder zonder hormoontherapie. Van de patiënten uit de laatste groep, was dat 21 maanden zonder hormoontherapie en waren er geen bijwerkingen te bespeuren.

Kom op tegen Kanker gaf 432.200 euro om het onderzoek mogelijk te maken. Dankzij de bemoedigende resultaten wordt nog eens 400.000 euro vrijgemaakt voor verder bijkomend onderzoek.

Bron: DeSpecialist

Stel direct uw vraag aan een arts!