Logo, terug naar Home

Ovenschotel met witlof

  • 25 oktober 2018
  • Recepten
witlof

Vorige maand schotelden we u al een herfstig maar fijn recept met pompoen voor. Maar een groente die ook bijzonder geschikt is voor de herfst en wintermaanden én volop verkrijgbaar is, is witlof. Een groente welke boordevol kalium zit; een mineraal dat een flinke bijdrage levert aan een goede vochtbalans en bloeddruk. Ook is het witte of iets rode struikje rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant die een boost geeft aan de weerstand. Ook bevat het vitamine B11 en ijzer -nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen-, fosfor en calcium –beide mineralen zorgen voor stevige botten en tanden-, en tot slot natrium dat weer goed is voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Kortom: de hoogste tijd om dit struikje met een iets bittere bite, eens op de voorgrond te ‘planten’.

 

Ingrediënten voor vier personen: 

  • 800 g vastkokende aardappels
  • 1 el honing
  • 1 el grove mosterd
  • 8 witlofstronken
  • olijfolie
  • 1 bosje bieslook
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 100 g gekookte ham (Bent u vegetarisch? Gebruik dan vegetarische hamblokjes)

 

Bereiding:

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels in partjes en kook de aardappels in circa twintig minuten gaar. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C en snijd de stronken witlof in twee stukken. Breng nog een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de halve stronken in drie minuten gaar. Giet af en laat de stronken goed uitlekken. Snijd vervolgens de bieslook fijn. Meng de helft hiervan met de Griekse yoghurt, het ei en een beetje zout en wat versgemalen peper.

Doe de witlof in een met olijfolie besprenkelde ovenschaal en verdeel de in kleine stukjes gesneden ham erover. Schep het yoghurtmengsel erover en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de witlof circa twintig minuten in de oven tot de kaas goudbruin is. Giet de aardappels af en meng er de honing, mosterd en de resterende bieslook door. Eet smakelijk!

Bron: 24kitchen.nl

Stel direct uw vraag aan een arts!