Logo, terug naar Home

Pasta met gemengde wilde paddenstoelen

  • 16 november 2015
  • Recepten

Nu de herfst echt is losgebarsten, schieten de paddenstoelen weer uit de grond. Champignons en andere eetbare paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen en weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon. Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar ze zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Ze bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, foliumzuur, kalium en vezels. Paddenstoelen zijn geen vleesvervanger maar wel heerlijk om eens mee te variëren. Dus schuif gezellig bij elkaar om te genieten van dit heerlijke en gezonde comfort-food.

Let op:

In de supermarkt en (groente)speciaalzaken zijn paddenstoelen meestal het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomer en het najaar groeien ze in het wild. Het wordt sterk afgeraden om zelf paddenstoelen te plukken in het bos. Giftige soorten zijn soms nauwelijks te onderscheiden van niet-giftige.

Hoofdgerecht, vier personen

Ingrediënten:

  • 350-400 gram gemengde wilde paddenstoelen (zoals bijvoorbeeld champignons, oesterzwammen, shiitake en cantharellen)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst of fijngehakt
  • 1-2 gedroogde rode pepertjes, fijngewreven of heel fijn gehakt
  • sap van een halve citroen
  • 450 g pappardelle of lintpasta
  • 1 handje geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 handje verse peterselie, gehakt
  • 50 g boter of 50 ml slagroom

Bereiding:

  • Borstel de paddenstoelen schoon met een kwastje of veeg ze schoon met wat keukenpapier. Snijd de paddenstoelen in dunne plakken en scheur eventuele cantharellen doormidden.
  • Giet de olijfolie in een tot zeer heet verhitte koekenpan en bak de paddenstoelen snel op een hoog vuur.
  • Schep ze een paar keer voorzichtig om en doe er dan de knoflook, de pepertjes en een snufje zout bij (het zout is belangrijk om de smaak van de paddenstoelen te verdiepen). Laat alles nog vier tot vijf minuten op hoog vuur bakken en hussel regelmatig. Draai het vuur uit en voeg het citroensap toe. Schep het nog eens om en breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Kook intussen de pasta in kokend water met wat zout beetgaar (al dente). Hussel de pasta, de paddenstoelen, de Parmezaanse kaas, de peterselie en de boter of slagroom door elkaar.
Stel direct uw vraag aan een arts!