Logo, terug naar Home

Prachtige Poké bowl

  • 25 augustus 2017
  • Recepten
rijst kom groenten vis

Het is op het moment helemaal hip en dat heeft ook een goede reden: de poké bowl is erg gezond, licht verteerbaar, u kunt onbeperkt variëren, makkelijk om te maken en ziet er prachtig uit. Een poké (spreek uit als poh-keh) bowl komt oorspronkelijk uit Hawaii en wordt geserveerd in een kom met (sushi)rijst met daarbovenop gemarineerde en in kleine blokjes gesneden rauwe vis (zalm of tonijn) en in blokjes of reepjes gesneden groenten. De poké kan op smaak worden gebracht met sesamolie en sojasaus en wordt meestal bestrooid met wat sesamzaadjes. Alle ingrediënten zijn te koop bij Albert Heijn of meestal ook bij een andere supermarkt. Het onderstaande recept geeft een idee van wat er in de bowl kan maar u kunt zelf natuurlijk naar smaak groenten toevoegen of weglaten.

Hoofdgerecht voor vier personen

Ingrediënten

  • een stukje gember van ca. 3 centimeter lang
  • 2 lente-uitjes
  • 3 el sojasaus (zout)
  • 2 el sesamolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 600 gram verse zalm (of verse tonijn), in blokjes gesneden
  • een halve komkommer
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 160 gram zilvervliesrijst of sushirijst
  • 1 rijpe avocado
  • 4 eetlepels edamame-boontjes
  • wakamé zeewiersalade (maar u kunt ook bijvoorbeeld heel julienne gesneden wortel nemen)
  • 1 citroen
  • wat zwarte sesamzaadjes

Bereiding

  • Kook de rijst gaar en laat afkoelen tot hij lauw is.
  • Rasp de gember, pers de knoflook en hak een lente-uitje heel fijn.
  • Meng dit met drie eetlepels sojasaus en twee eetlepels sesamolie en de balsamico-azijn.
  • Doe dit met de in blokjes gesneden zalm of tonijn in een schaaltje en zet dit afgedekt een uur in de koelkast om te marineren.
  • Snijd de halve komkommer in dunne, langwerpige stukjes van circa zes cm.
  • Doe ze in een schaaltje met de rijstazijn en zet dit ook weg in de koelkast, ongeveer een uurtje.
  • Kook de edamameboontjes kort tot ze gaar zijn en laat ze afkoelen.
  • Haal de blokjes zalm uit de marinade en laat de komkommer uitlekken in een vergiet of zeef.
  • Snijd de avocado in blokjes die even groot zijn als de blokjes zalm.
  • Vul vier kommetjes met de rijst.
  • Leg daarop (soort bij soort) de visblokjes, de avocadoblokjes, de uitgelekte komkommertjes, de edamameboontjes, de zewiersalade (of de dun gesneden wortel).
  • Maak een een dressing van de marinade van de zalm of tonijn die is overgebleven, het sap van een halve citroen en een beetje sojasaus en sesamolie naar smaak.
  • Roer dit door elkaar en schenk het over de kommetjes uit.
  • Bestrooi met wat in ringetjes gesneden lente-uitjes en wat zwarte sesamzaadjes.
Stel direct uw vraag aan een arts!