Logo, terug naar Home

PSA waarde blijft waardevol als marker

  • 6 februari 2018
  • Nieuwsberichten, Onderzoek, PSA, Studie, PSA-waarde, Chemotherapie

Een lage PSA waarde blijft waardevol als prognostische marker in de setting van hormoon sensitieve prostaatkanker. Dat was het tien jaar geleden, maar blijft het nog steeds. Ook naarmate de standaard behandeling voortschrijdt. Dit blijkt uit een retrospectieve sub-analyse (data CHAARTED en STAMPEDE) recent gepubliceerd in Journal of Clinical Oncology.

Samenvatting

Onder oncologen en urologen is bekend dat een PSA-spiegel van 0,2 ng/dL of minder bij mannen zeven maanden na de start van androgeendeprivatie therapie (ADT) een significant langere overleving voorspelt dan bij mannen met PSA-waarden boven dit punt. Dit inzicht komt van een studie die meer dan tien jaar geleden werd gepubliceerd, de Southwest Oncology Group 9346-studie (J Clin Oncol. 2006; 24: 3984-3990). Op dat moment was alleen ADT de steunpilaar van de behandeling. Maar tijden en behandelingen veranderen.

Nu, dankzij de bevindingen van de meer recente CHAARTED- en STAMPEDE-onderzoeken, ontvangen veel van deze patiënten naast ADT chemotherapie met docetaxel. Vooral als ze een gemetastaseerde ziekte met hoog volume hebben. Beide van deze belangrijke studies toonden significant verbeterde totale overleving wanneer chemotherapie werd toegevoegd aan androgeenblokkade bij vergevorderde prostaatkanker. Maar het was nog niet bekend of de PSA-biomarker prognostisch bleef toen docetaxel werd toegevoegd aan ADT. Daarom voeren de CHAARTED-onderzoekers een retrospectieve ‘historische overlevingsanalyse’ uit op de termijn zeven maanden met de database van hun proef.

Ze concluderen dat de PSA-spiegel van 0,2 ng/dL of minder na zeven maanden prognostisch is voor langere gehele overleving met ADT voor metastatische hormoongevoelige prostaatkanker. Ongeacht de toediening van docetaxel. De suggestie hier is dat voor clinici die werken met mannen van wie het PSA-niveau onder het cutpoint van 0,2 ng/dL ligt, er positief nieuws is om te delen. Terwijl voor mannen met PSA-niveaus boven dat punt, er aanwijzingen zijn voor nauwlettender toezicht.

Studiedetails

In de studie kwamen 719 van de oorspronkelijke 790 patiënten in aanmerking voor de nieuwe sub-analyse; 358 werden behandeld met ADT plus docetaxel en 361 met ADT alleen. Het team gebruikte de drie prognostische classificaties die werden geïdentificeerd uit de eerdere SWOG 9346-studie: PSA-spiegel van 0,2 ng/dL of minder, groter dan 0,2 tot 4 ng/dL en groter dan 4 ng/dL. De mediane follow-up was 23,1 maanden.

Van alle patiënten was de mediane gehele overleving significant langer als het zeven maanden de PSA-spiegel van 0,2 ng/dL of minder bereikte versus overleving gezien met niveaus van meer dan 4 ng/dL (mediane overleving, respectievelijk 60,4 maanden versus 22,2 maanden; P <. 001).

Bron: stichtingduos

Stel direct uw vraag aan een arts!