Logo, terug naar Home

Start voedingsstudie met speciaal ontwikkelde versproducten

  • 6 augustus 2018
  • Prostaatkanker, Nieuwsberichten, Studie, Voeding

Een bijzondere voedingsstudie is gestart. Bijzonder, omdat gebruik wordt gemaakt van versproducten die door de tuinbouw speciaal zijn ontwikkeld op hun hogere nutriëntwaarden. Deze studie staat open voor prostaatkankerpatiënten en verloopt via het Erasmus MC (u hoeft geen patiënt te zijn binnen het Erasmus MC).

Binnen deze studie vergelijken we de effecten van een ‘standaard’ dieet volgens de Schijf van Vijf van het voedingscentrum met een dieet gebaseerd op een op prostaatkanker afgestemd voedingspatroon. Er wordt onderzocht wat de effecten zijn op de kwaliteit van leven van de deelnemers en op de carotenoïdenwaarden in het bloed. Deze geven een indicatie voor het niveau van groente-inname. Lycopeen is een van de carotenoïden.

Drie studiegroepen

Het betreft een gerandomiseerde studie. Geïnteresseerden worden dus ingeloot in een van de drie studiegroepen. Een derde (n=85) van de deelnemers volgt de richtlijnen van het Voedingscentrum, de overige twee derde (n=170) volgt een prostaatkankerdieet – zoals opgesteld in het Erasmus MC – voor een periode van drie maanden. Binnen de groep mannen die het prostaatkankervoedingspatroon volgen, krijgt de helft van de deelnemers (n=85) het dieet en receptuur voor het bereiden van de maaltijden en coaching en de andere helft (n=85) krijgt het dieet en receptuur voor het bereiden van de maaltijden, een foodbox met de versproducten voor het bereiden van de maaltijden en coaching.

De versproducten zijn door de tuinbouwsector speciaal ontwikkeld op hun hogere nutriëntwaarden, zoals de Harvest of Health tomaat die een twee tot drie keer hogere concentratie lycopeen bevat in vergelijking tot een ‘normale’ tomaat. De verwachting is dat de deelnemers die het voedingspatroon volgen, de aangeleverde versproducten gebruiken en de coaching genieten hier significant profijt van zullen hebben – zowel ten aanzien van de kwaliteit van leven alsook ten aanzien van de nutriëntwaarden zoals gemeten in het bloed.

Zodra een groep van negentig patiënten is bereikt, wordt gestart met de bijeenkomsten en het volgen van het eetpatroon voor een periode van drie maanden. Deze groep kan dan in september/oktober starten. Dit patroon herhaalt zich daarna. Voor meer informatie of aanmelding: Lionne Venderbos PhD, wetenschappelijke onderzoeker urologie binnen Erasmus MC Kankerinstituut l.venderbos@erasmusmc.nl.

Bron: StichtingDUOS.nl

Stel direct uw vraag aan een arts!