Logo, terug naar Home

Tomatenrisotto met basilicum

  • 30 juni 2017
  • Recepten
risotto tomaten basilicum

Hier een heerlijk en gezond gerecht waar u ook nog indruk mee kunt maken op gasten. Het is niet moeilijk maar u moet er wel even met uw aandacht bijblijven. Maar dan heeft u ook wat! In risottorijst zit behoorlijk wat vezels. Ook bevat risottorijst veel eiwitten en weinig vet en suikers. Verder bevat risottorijst meerder B-vitamines en mineralen kalium en fosfor. Tomaten zitten vol met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof is een erg gezond antioxidant en is eveneens het natuurlijke pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken.
Hoofdgerecht voor twee personen

Ingrediënten

  • 200g (goede) risottorijst, zoals Arborio- of Canrnarolirijst (AH)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 100 ml Italiaanse droge witte wijn
  • 30g roomboter
  • 400g gepelde tomaten
  • 750 ml groentebouillon
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 10 takjes basilicum
  • vers gemalen peper
  • zout naar smaak

Voorbereiding:

  • Snij de ui en de knoflook klein.
  • Verwijder de blaadjes basilicum van de takjes.
  • Verwarm de groentebouillon.
  • Snij de ui en de knoflook in kleine stukjes.
  • Pluk de blaadjes basilicum van de takjes.
  • Rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas vast

Bereiding

  • Smelt 25 gram van de dertig gram boter in een koekenpan met dikke bodem.
  • Fruit de ui en knoflook even kort in de pan.
  • Doe vervolgens de risotto in de pan en bak de risotto een paar minuten mee. Als de korrels van de risotto er glazig uitzien, blust u de inhoud van de pan af met Italiaanse droge witte wijn.
    Laat de risotto de wijn volledig opnemen. Zodra dit het geval is, doet u de gepelde tomaten in de pan bij de risotto.
  • Kneus de blaadjes basilicum en doe deze ook in de pan.
  • Hak de tomaten fijn in de pan en laat het vocht (de saus) net als de wijn helemaal opnemen door de risotto.
  • Als laatste voegt u soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Als de bouillon van een soeplepel volledig is geabsorbeerd, voegt u de volgende toe. Dit principe blijft u herhalen tot de risotto echt nagenoeg gaar is en dus nog wat bite heeft.
  • Haal de pan tomaten risotto van het vuur. De risotto is nu zo heet en bevat zoveel vocht dat deze vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel. Terwijl dit proces gaande is, ‘monteert’ u de risotto met tomaten door de laatste vijf gram boter, vers gemalen peper en de Parmazaanse kaas in de pan te doen.
  • Roer alle ingrediënten goed door elkaar en proef de risotto. Eventueel kunt u nog wat zeezout toevoegen voor nog meer smaak.
    Als de smaak goed is schaaft u er nog een klein beetje Parmazaanse kaas overheen en garneert tot slot met nog een of meer blaadjes basilicum.

Tip: wanneer u de smaak te pakken heeft, kunt u ook variëren met ingrediënten: probeer ook eens een risotto met paddenstoelen!

Stel direct uw vraag aan een arts!