Tomatensalade met komkommer en lente-ui

  • 21 juni 2019
  • Recepten
tomaten

Een frisse, lichte en snelle salade. Dat is wat we willen tijdens een warme zomeravond. Gelukkig zijn de meeste salades heel gezond want boordevol groente natuurlijk. Zo ook deze lekkere tomatensalade met komkommer en lente-ui. Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten. De stof lycopeen is een natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Het wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden en staat bekend als een krachtig antioxidant. 


Ingrediënten voor vier personen:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • handvol gehakte munt
  • handje gehakte bladpeterselie
  • ¼ komkommer
  • 4 grote tomaten, in kwarten
  • 10 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 4 lente-uitjes
  • evt. wat feta

Bereiding:

Roer de olie met het citroensap en de kruiden in een grote kom door elkaar en voeg een flinke snuf zout toe. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en in kwarten. Verwijder de zaadjes en snijd het overige vruchtvlees in kleine stukjes. Doe deze samen met de rest van de ingrediënten in de kom en meng goed. Dek de kom af en laat de salade minimaal een uur in de koelkast staan voordat u het serveert. Voor een warme variant van de salade: snijd alle tomaten doormidden en hak de lente-uitjes fijn. Houd daarbij het groene en witte deel enigszins gescheiden. Snijd de komkommer in grove stukken. Leg alles op een bakplaat, sprenkel er wat olie over en strooi er een snufje peper en zout op. Gril de groenten tot ze licht goudbruin en zacht zijn. Schep de salade in een kom, maak hem aan met de kruiden, olijfolie en het citroensap en kruimel er een beetje feta over. Op welke wijze u de salade ook serveert, beide zijn lekker met couscous als bijgerecht of vers gebakken brood. Eet smakelijk!

Bron: Okokorecepten