Nieuwe, pijnloze methode voor het opsporen van prostaatkanker

  • 5 december 2018
  • MRI, Nieuwsberichten, Onderzoek, Prostaatkanker, Patiënt, Biopten, Prostaat, ziekenhuis, Urologie

Voor het opsporen van prostaatkanker kan beter een MRI worden gebruikt dan de huidige methode met het prikken van biopt. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek waarin ZGT Almelo een belangrijke rol speelde. Nog maar in de helft van de gevallen zijn prostaatpuncties noodzakelijk.

Het tweejarige onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen. Deelnemers waren mannen die voor het eerst op verdenking van prostaatkanker bij de uroloog terecht kwamen. In twee jaar tijd hebben 699 mannen zowel het onderzoek met de MRI gehad als het oude onderzoek met de puncties. Dat gebeurde behalve bij ZGT ook in Rotterdam en Nijmegen. Bij ZGT deden 357 mannen aan het onderzoek mee. Uit de vergelijking blijkt dat met de MRI net zo goed prostaatkanker kan worden opgespoord als met de oude methode.Er worden zelfs minder belangrijke kankers over het hoofd gezien die behandeling nodig hebben dan met de oude methode van 'blind prikken'. Slechts 4 procent, tegen 20 tot 25 procent op de oude manier.

Prikken met naalden

Mannen die op verdenking van prostaatkanker bij de uroloog komen, krijgen nu nog standaard een onderzoek waarbij met naalden via de endeldarm tien of meer kleine stukjes weefsel uit de prostaat worden gehaald. Een belastend onderzoek waarvan geen enkele man blij wordt. De prikken geven bovendien kans op complicaties. De Twentse onderzoekers, uroloog Erik Cornel en radioloog Jeroen Veltman spreken van een enorme doorbraak die de diagnostiek van prostaatkanker ingrijpend gaat veranderen. Het onderzoek wordt korter, de kosten gaan drastisch omlaag en de helft van de mannen hoeft niet meer transrectaal (via de anus) te worden geprikt. Bovendien, als er met de MRI toch kanker wordt gevonden, dan kan die heel gericht, en met minder prikken, worden bewezen. ZGT beoordeelt meer dan vierhonderd patiënten per jaar. De helft daarvan kan via de MRI snel worden gerustgesteld. Is er toch iets, dan kan een paar dagen later het vervolgonderzoek plaatsvinden. Nu met een gerichte punctie. Enkele dagen later is dan de diagnose bekend. Dat betekent een enorme tijdswinst want in de oude methode moeten alle weefselstukjes eerst door de patholoog worden beoordeeld. Daarna komt er alsnog een MRI. Dat kan echter pas zes weken later omdat de prostaat eerst moet herstellen van het prikken. Al die tijd zit de patiënt in onzekerheid. Ook daaraan komt dus een einde. Op dit moment - het onderzoek is nog maar net gepubliceerd - krijgen alle patiënten bij ZGT zowel de reguliere als de gerichte biopten. Cornel en Veltman verwachten dat mogelijk vanaf komend voorjaar, afhankelijk van de richtlijnen, volledig over te stappen op uitsluitend gericht prikken. De invoering daarvan heeft flinke gevolgen. Prettige voor de patiënt, maar minder leuke voor de medici. Cornel: "Urologen hebben het altijd alleen gedaan. Prostaatkanker was hún discipline. Nu moeten ze gaan samenwerken met radiologen. Dat is een grote ommezwaai. De radioloog wordt vast onderdeel van het prostaatteam. Dat vergt gewenning."

Hoge nauwkeurigheid

Hij benadrukt dat de nieuwe manier van werken niet zomaar overal ingevoerd kan worden. Niet alleen is er een zware MRI-machine nodig (3 Tesla), ook wordt de hoge nauwkeurigheid alleen gehaald door een nauw samenwerkend team van experts met veel ervaring. Cornel: ,,Dit kun je niet in elk ziekenhuis invoeren. Ik verwacht daarom dat er een aantal grote centra komen waar ze dit gaan doen. En dan verwacht ik dat ZGT dit voor heel Oost-Nederland gaat doen. Wij hebben laten zien dat we het kunnen en zijn er hartstikke trots op. Wij hebben een groot aandeel in deze belangrijke studie. Een studie die de diagnostiek van de prostaat gaat veranderen. Dit is hoe we nu de diagnostiek van prostaatkanker gaan doen. Maak een kwalitatief goede MRI en je bent het best geïnformeerd. Ik verwacht dat volgend jaar de Europese richtlijn geheid gaat veranderen. Dit is een revolutie."

Bron: T.C. Tubantia