Van der Weijden haalt met zwemtocht 3,5 miljoen euro op voor KWF

  • 21 augustus 2018
  • Nieuwsberichten, Kanker, Onderzoek

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden is maandag 20 augustus gehuldigd in Leeuwarden. Hij heeft tot nu toe 3,5 miljoen euro opgehaald met zijn Elfsteden-zwemtocht. Dat heeft hij bekendgemaakt in de talkshow Laat op één.  Het geld dat door de zwemactie is opgehaald, draagt bij aan kankeronderzoek. Van der Weijden heeft elf onderzoeksprojecten gekozen die een deel van de opbrengst ontvangen. Het bedrag kan de komende dagen nog oplopen.

De zwemmer moest zijn tweehonderd kilometer lange elfstedenzwemtocht maandag voortijdig afbreken omdat hij onwel werd, maar hij is toch aanwezig op het Oldehoofsterkerkhof voor de huldiging.

''Ik ben heel blij in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht'', zei de olympisch zwemkampioen, terwijl hij op een brancard naar het podium werd gereden.

Premier Mark Rutte noemt de prestatie van Van der Weijden een van ongekend formaat: ''55 uur en 163 kilometer zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek.'' Hij zegt heel veel bewondering te hebben voor Van der Weijden. ''Als je je realiseert wat hij zelf heeft doorgemaakt. Hij is zo'n voorbeeld voor velen. Held is een te klein woord. Een reus, dat is hij. Van alle reuzen die we de afgelopen dagen in Friesland hebben gezien, is hij wel de allergrootste.'' Rutte uitte zijn bewondering voorafgaand aan de huldiging.

Bron: Nu.nl en NOS.nl