Vier jaar opereren met de Da Vinci

  • 23 november 2018
  • Nieuwsberichten, Prostaatkanker, Operatie, Prostaatverwijdering, ziekenhuis, uroloog, Patiënt, Da Vinci robot, Behandeling prostaatkanker

Sinds vier jaar opereren we in ZGT Almelo met de Da Vinci Xi robot. We zetten de robot in bij onder andere nierkanker, prostaatkanker, blaaskanker, slokdarm- en maagkanker. In het kader van november, de prostaatkankermaand, blikken we in de Tubantia terug op deze investering. Wat heeft het tot nu toe opgeleverd? Ruim vijfhonderd operaties verder zijn de specialisten meer dan tevreden. Uroloog Saskia Stomps ontwikkelde zelfs een zeer succesvolle nieuwe techniek die nu met trots landelijk wordt gepresenteerd.

De Da Vinci operatierobot hangt als een metalen spin boven de operatietafel. De uroloog kijkt in 3D naar een scherm en kan de armen op afstand met zijn vingers bedienen. De robot kopieert de bewegingen, maar dan vele malen kleiner. Snijden, knippen, bloedingen stelpen en zelfs bewegingen maken die mensen niet voor elkaar krijgen. Sinds vier jaar kan het. Urologen Saskia Stomps en Herman Roelink blikken terug.

In ZGT wordt de robot door de urologen vooral gebruikt voor het verwijderen van prostaten. Dat is een heel secuur werkje omdat er rond de blaas allerlei zenuwen en andere kwetsbare structuren lopen. De ultra-secure Da Vinci is daar het gedroomde instrument voor.

"Sinds we zijn begonnen, hebben we ruim vijfhonderd operaties uitgevoerd, zegt Herman Roelink. Dit jaar doen we er ongeveer 150. In Almelo zijn we een regionaal centrum voor dit soort operaties geworden. Inmiddels staat er in Enschede ook een Da Vinci. Ook daar doen we af en toe operaties. We vormen samen met de urologen in Enschede een maatschap."

Het gebied van waaruit de patiënten naar Enschede komen, groeit nog steeds. Naast Almelo, Hengelo en Enschede zit ook Winterswijk in de samenwerking. Mogelijk zal zich daar het Deventer Ziekenhuis nog bij voegen. "We zijn de afgelopen jaren steeds meer een rol gaan vervullen voor de regio", zegt Roelink. "We proberen onderling de ingrepen te verdelen. Operaties aan de nieren doen we bijvoorbeeld in Enschede."

Hij ziet de belangstelling voor de prostaat de afgelopen jaren flink toenemen. "Dat merken we aan de vele vragen die we via onze site van de prostaatkliniek krijgen. We beantwoorden dagelijks vragen over prostaatproblemen."

Het opereren van de prostaat, zoals ze dat in Almelo doen met de robot, is maar een van mogelijke behandelopties. Het is dus niet zo legt Stomps uit, dat bij prostaatkanker altijd maar de robot wordt ingezet. "Nee, dat is zeker niet zo. Bijvoorbeeld als een operatie te veel risico's met zich mee brengt. Ook het inbrengen van radioactieve zaadjes om de tumor te bestrijden is een optie."

Het voordeel van de samenwerking binnen de urologie in Twente en de Achterhoek is dat patiënten voor hun behandeling niet de regio uit hoeven, zegt Roelink. "Bovendien kunnen we daardoor overal uniforme en kwalitatief hoogwaardige zorg bieden. Het is niet zo dat we nu dingen kunnen die we voorheen niet konden. Want met de gewone laparoscopie (kijkoperatie, red) kunnen we ook heel veel. Maar de robot maakt het voor ons wel veel makkelijker. En doordat we preciezer kunnen werken, herstellen patiënten sneller en houden ze er minder problemen aan over. Wat dat betreft is de robot een enorme aanwinst gebleken."

Bron: Tubantia.nl