Winterse stoofpot met tomaten en kidneybonen

  • 22 november 2019
  • Recepten
stoofpot

Gezonde maar snelle gerechten zijn van altijd. Voedzame recepten zijn echt iets van de winter.  Een kruidig gerecht dat je huis heerlijk laat ruiken en dat garant staat voor een lange, gezellige avond met familie en/of vrienden.  In die setting mag een heerlijke winterse stoofpot natuurlijk niet ontbreken. Deze stoofpot komt waarschijnlijk vaker terug op uw menu omdat het een stoofpot is waarbij je de groenten makkelijk kunt afwisselen en ook de granen hoeven niet elke keer hetzelfde te zijn. U raakt dus niet snel uitgekeken op dit overheerlijke recept. Met een flinke hoeveelheid tomaten met het bestanddeel lycopeen, een bio-actieve stof die werkt als antioxidant en mogelijk beschermt tegen prostaatkanker. Kidneybonen zijn op hun beurt heel vezelrijk. Dat heeft een gunstig effect op de darmtransit en werkt cholesterolverlagend. Kidneybonen geven traag suikers af en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en dus een aanhoudend energieniveau. Met deze ingrediënten in een heel smakelijke stoofpot, zet u dus echt een gezonde topper op tafel!

 

Ingrediënten voor vier personen: 

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 winterpenen
  • 300 gram champignons
  • 400 gram kidneybonen (of witte bonen)
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 240 ml kokosmelk
  • snufje peper, komijn, paprikapoeder, chilipoeder, kaneel
  • granen naar keus (rijst, quinoa, gierst, couscous, bulgur)
  • bladgroenten naar keus (spinazie, boerenkool, andijvie)

 
Bereiding:

Verwarm in een grote pan de kokosolie. Snijd ondertussen de ui en de knoflook in kleine stukjes. Wanneer de olie vloeibaar is, doet u de stukjes ui en knoflook in de pan. Fruit deze zo’n vijf minuutjes.
Voeg alle kruiden (peper, komijn, paprika, chili en kaneel) bij de ui en knoflook, roer dit goed door elkaar en laat even staan. Wanneer de verschillende kruiden heerlijk beginnen te ruiken, schept u de tomatenpuree erbij, gevolgd door de tomaten uit blik, champignons en winterpenen. Mix samen en laat twee minuutjes staan. Wanneer de tomaten warm zijn, giet u de kokosmelk in de pan. Zet het vuur laag en laat vijftien minuten staan tot alle smaken goed zijn gemengd. Kook ondertussen de granen. Er past heel veel bij: rijst, quinoa, gierst, couscous of bulgur. Schep op het laatste moment de (uitgelekte) kidneybonen erbij plus de bladgroenten en breng op smaak met zout, peper of andere kruiden. Altijd lekker met een stokbroodje erbij. Eet smakelijk!

Bron: https://livingthegreenlife.com/