Logo, terug naar Home

Yoga geeft significante verbetering op kwaliteit van leven tijdens bestraling

  • 8 mei 2017
  • Nieuwsberichten, Bestraling, Onderzoek, Prostaatkanker, Yoga

Er is een gerandomiseerde studie gedaan om te meten wat de potentiële therapeutische effecten zijn van yoga op vermoeidheid, erectiele disfunctie, urine-incontinentie en op de algehele kwaliteit van leven bij prostaatkankerpatiënten die daarvoor (extern) bestraald worden.

De deelnemers aan het onderzoek werden willekeurig verdeeld in yoga en niet yoga-groepen. Ze kregen twee keer per week een yogales gedurende de zes tot negen weken die de bestralingen duurden. Er werden vergelijkingen gemaakt tussen begin en eindpunten van de scores op vermoeidheid, de erectiele disfunctie, urine-incontinentie en kwaliteit van leven (QOL) tijdens en na behandeling met externe bestraling.

Tussen oktober 2014 en januari 2016 begonnen 68 patiënten aan de studie. achttien patiënten hebben zich tijdens de studie teruggetrokken, voornamelijk wegens tijdsdruk van behandelschema’s. Hierdoor hebben uiteindelijk 22 en 28 patiënten deelgenomen in respectievelijk de yoga en de niet-yogagroep.
Tijdens de behandeling meldden de mensen in de yogagroep minder vermoeidheid dan die in de controlegroep. Seksuele gezondheidsscores (IIEF-5) liet een zelfde soort significatie zien. Bij de plasklachten (IPSS) was er een effect in de tijd maar niet in de behandeling te zien. De metingen betreffende de kwaliteit van leven (QOL), hadden gemengde resultaten. De yogagroep had een verbetering van op de emotionele, fysieke en sociale scores maar niet op de functionele scores.

Conclusie

Een gestructureerde yogales, twee keer per week, gedurende de tijd van de radiotherapie hangt samen met een significante verbetering van vermoeidheid voor en tijdens de radiotherapie, de plasklachen en het seksuele functioneren van de prostaatkankerpatiënten.

Oorspronkelijke bron: International Journal of Radiation Oncology

Stel direct uw vraag aan een arts!