Zomerse linzensalade met tomaat en pistachenoten

  • 25 juni 2018
  • Recepten
linzensalade

Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij het wel of niet krijgen van kanker. Het bewijs daarvoor is sterker dan ooit. Dat bleek eind mei uit een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF). Prof. dr.ir. Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte in Wageningen: „Het WCRF heeft een bijzondere manier ontwikkeld om de zeer lastige relatie tussen voeding, leefstijl en kanker op betrouwbare wijze te doorgronden en weer te geven.” Zo’n veertig procent van de kankergevallen is te voorkomen door een gezonde voeding- en leefstijl. Een van de aanbevelingen die het WCRF doet, is dat volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten een belangrijk onderdeel dienen te zijn van de dagelijkse voeding. Daarom deze maand een salade met peulvruchten. Met linzen om precies te zijn. En van tomaten weten we dat deze veel lycopeen bevatten. De stof die tomaten hun rode kleur geeft, zou de groei van kankercellen kunnen remmen en ze zelfs kunnen vernietigen. Een heel gemakkelijke salade die in een mum van tijd op tafel staat én met een zomerse touch natuurlijk!

Ingrediënten voor twee personen:

  • 1 blik (bio) linzen
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • Hand vol ongezouten pistachenoten
  • 1 el frambozenazijn of balsamico
  • 1 el olijfolie
  • mespunt gemalen chilipoeder
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • eventueel wat verse koriander

Bereiding:

Spoel de linzen af in een vergiet en laat goed uitlekken. Snijd de tomaatjes in partjes. Doe de linzen in een schaal en voeg de tomaten en pistachenoten er aan toe. Schenk er een scheutje frambozenazijn of balsamico en olijfolie bij en breng op smaak met de chilipoeder, zeezout en peper. Even door elkaar husselen en uw zomerse salade is klaar. Garneer met wat verse koriander. Tip: de salade is prima te combineren met brood. Eet smakelijk!

Bron: RD en GezondheidsNet