Logo, terug naar Home

Zomerstamppot met andijvie

  • 28 augustus 2018
  • Recepten

Andijvie is een supergezonde bladgroente met een beetje bittere smaak. Het is een traditionele Nederlandse groente maar in het buitenland zijn ze er ook dol op.  Het staat bol van de vitaminen en mineralen. De groente bevat veel vitamine K en ook het percentage vitamine A is hoog. Verder zit er bijzonder veel vitamine B11 in. Aan dit rijtje kunnen nog vitamine B5, vitamine C, vitamine E en B1, B2 en B3 toegevoegd worden. Andijvie werkt vochtafdrijvend en laxerend waardoor gifstoffen sneller het lichaam verlaten en voedingsstoffen beter opgenomen worden. Ook wordt het bloed gereinigd en komt het eten van andijvie ten goede aan het zenuwstelsel en de ogen. Het werkt preventief tegen veel ziekten en het immuunsysteem krijgt een boost van andijvie. De groente is nu volop verkrijgbaar en daarmee wel een typische (na)zomergroente. Andijvie kan uitstekend verwerkt worden tot stamppot. Dus tijd voor een frisse, lichte en snelle stamppot!

 

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 krop (ongeveer 600 gram) fijngesneden andijvie, gewassen
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 150 gram harde geitenkaas in blokjes
  • 100 ml melk
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • zout en peper

 

Bereiding:

Schil de aardappelen en breng het in een ruime pan met een beetje zout en een laagje water aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappelen in 25 minuten gaar. Giet het vocht af en stoom de aardappels op laag vuur nog een minuutje droog. Stamp de aardappels tot een grove droge puree. Stamp de aardappels tot een grove droge puree. Voeg 100 ml hete melk en boter bij de aardappels en meng tot een smeuïge puree. Schep de andijvie erdoor en laat nog ongeveer vijf minuten samen door garen. Breng op smaak met zout en peper. Bak intussen in een koekenpan de cherrytomaatjes tot ze net iets open barsten. Bestrooi met de peterselie en schep de kaasblokjes erdoor. Verdeel de stamppot over vier borden en schep het kaasmengsel erop. Eet smakelijk!

Bron: ZTRDG

 

Stel direct uw vraag aan een arts!